Deshidratarea duce la palpitații!

Deshidratarea duce la palpitații!

Palpitațiile sunt un simptom frecvent întâlnit, indiferent de vârsta pe care o are pacientul. Acestea nu apar numai la pacienții în vârstă, ci și la pacienții mai tineri, iar cauza poate să fie cu totul alta decât o boală de inimă. Atunci când ești deshidrat, de exemplu, poate exista riscul să se instaleze și palpitațiile. Iată care sunt și celelalte afecțiuni pe care le pot indica palpitațiile!

Palpitațiile sunt tulburări de ritm cardiac, pe care le poți resimți în condiții de efort fizic intens sau de stres. În unele cazuri, palpitațiile pot să apară după consumul excesiv de cafea sau energizante sau în urma fumatului. Ceea ce trebuie reținut este că palpitațiile nu indică de fiecare dată o afecțiune medicală, însă atunci când devin simptom permanent sau frecvența acestora crește, este recomandat un consult de specialitate, în care să efectuezi și investigații suplimentare. 

Stresul emoțional se manifestă prin palpitații

Atunci când suntem supuși unei situații stresante sau necunoscute, pe care nu o putem gestiona, pot să apară palpitații. Acest lucru este cauzat de hormonului stresului, numit cortizol, care este eliberat în momentele extreme. În acest caz, palpitațiile nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare, însă preventiv, poți merge la un consult de specialitate.

De asemenea, palpitațiile mai pot să apară și în momentul unui efort fizic intens, în care inima ”pompează” mai mult sânge, ceea ce poate duce la o creștere a ritmului cardiac.

Palpitațiile pot fi și de la deshidratare

Deshidratarea, indiferent dacă este moderată sau severă, are acest simptom. Dacă observi instalarea palpitațiilor, încearcă să te hidratezi corespunzător pentru o perioadă de câteva zile, iar dacă acestea continuă, consultul de specialitate este cel mai bun pas pentru diagnosticarea cauzei exacte a apariției palpitațiilor.

Migrena și palpitațiile

Migrenele pot genera și ele palpitații. Mare atenție la frecvența migrenelor și la cât de des sunt asociate cu palpitațiile. Dacă frecvența este ridicată, iar durerea este atât de mare încât nu te lasă să îți desfășori activitățile zilnice, îți recomandăm să faci o vizită la medic. Dacă se instalează dificultatea în respirație, amețeala sau durerile toracice, sună la 112. Aceste simptome necesită investigații de urgență.

Menopauza și palpitațiile

Schimbările hormonale din perioada perimenopauzei și a menopauzei pot produce și ele palpitații, iar acest simptom poate fi confirmat de majoritatea femeilor aflate la menopauză. Este important să nu te îngrijorezi și să monitorizezi acest simptom. Dacă ai istoric medical personal sau familial de boli cardiace, consultul de specialitate este indicat.

Bolile inimii au ca simptom principal palpitațiile

În multe cazuri, palpitațiile pot fi un simptom specific patologiilor cardiace. Boala cardiacă ischemică este una dintre aceste afecțiuni, foarte periculoasă prin simplul fapt că în fazele inițiale este asimptomatică. Alte simptome specifice bolii cardiace ischemice, atunci când apar, sunt angina pectorală, senzația de lipsă de aer și durerea de piept, care iradiază spre spate, gât sau brațe. Cauzele bolii cardiace ischemice sunt, printre altele, obezitatea, sedentarismul, stresul și hipertensiunea arterială. Dacă apare des, acest simptom necesită investigații suplimentare și consult de specialitate.

Alte afecțiuni din această zonă pot fi anumite defecte cardiace, pericardită sau insuficiență cardiacă

Poți avea palpitații atunci când suferi de nevroze sau atacuri de panică

Palpitațiile sunt un simptom specific și pentru atacurile de panică, precum și pentru nevroze, creând o stare mare de disconfort pacientului. Un consult de specialitate poate ajuta la ameliorarea simptomelor în cazul acestor afecțiuni.

Sarcina, hipertiroidismul și hipoglicemia pot duce și ele la apariția palpitațiilor. Pentru că acest simptom poate avea foarte multe cauze, diagnosticarea exacta este necesară. Programează-te acum pentru un consult de specialitate.