Despre degeraturi si evitarea lor

Despre degeraturi si evitarea lor

Degeraturile sunt leziuni ale tesuturilor provocate de frig, in urma situatiilor de expunere la temperaturi scazute.  Nasul, obrajii, urechile, degetele de la maini si picioare sunt afectate cel mai frecvent. Toti oamenii sunt sensibili, chiar si persoanele care traiesc in zone cu clima rece.

Persoanele care prezinta cel mai mare risc privind degeraturile si hipotermia sunt:

  • cele care isi petrec majoritatea timpului in aer liber;
  • cele care consuma alcool;
  • cele cu varsta inaintata, fara mijloace adecvate de confort (incalzire, hrana, adapost, etc.);
  • cele care sunt epuizate, deshidratate;
  • bolnavii mintal

Degeraturile afecteaza doar suprafata pielii. Initial este perceputa senzatia de durere si mancarime. Pe piele apar pete albe si/sau galbene si aceasta poate amorti. Zonele implicate pot fi deosebit de sensibile pentru o perioada de timp. Degeraturile de gradul trei si patru, sunt mai grave si se caracterizeaza prin faptul ca frigul patrunde mai adanc in piele si astfel, iau nastere degeraturi profunde. Muschii, vasele de sange, nervii si tendoanele, ingheata.

Tratamentul se concentreaza pe incalzirea sau dezghetarea tesutului afectat. Este importat sa se evite un nou episod de degeraturi. In cazul in care s-au format cristale, pacientul ar trebui sa evite micarile care implica zona afectata, deoarece pot sa apara rani. Toate hainele ude vor fi scoase si inlocuite cu haine uscate. Daca este necesar, pacientul va fi acoperit de paturi. Extremitatile trebuie protejate. Daca este posibil, incalzirea organismului se va face treptat, sub supravegherea unui cadru medical instruit. Aplicarea de apa calda pe zonele traumatizate este recomandata. Inflamatia si culoarea rosie a zonelor inghetate sunt consecinte obisnuite. Caldura directa, cum ar fi focul,trebuie evitata.

Lipsa de adapost, oboseala, deshidratarea, imbracamintea nepotrivita si la mare altitudine sunt factorii suplimentari de risc.
Pentru a evita un astfel de episode, se recomanda purtarea hainelor adecvate temperaturilor scazute. Expertii considera ca mai multe straturi de haine care sa pastreze aerul cald pe langa corp, sunt varianta ideala. Stratul exterior de imbracaminte trebuie sa fie rezistent la apa. Persoanele care se expun la temperature scazute, trebuie sa consume suficiente calorii. Cei aflati la mare altitudine trebuie sa se asigure ca au o rezerva de oxigen. Pentru a evita agravarea degeraturilor, se vor lua masuri de la aparitia primelor semne: roseata, furnicaturi, amorteala, intepaturi si durere.

De ce trebuie sa tinem cont in sezonul rece

In sezonul rece, temperaturile scazute, zapada, precipitatiile si vantul puternic reprezinta fenomene normale, care, insa, pot avea repercursiuni grave asupra corpului. De aceea, semnele si simptomele trebuie tratate cu un deosebit interes si maturitate. Pe langa hipotermie, degeraturile reprezinta una dintre problemele expunerii la frig. Mentinand zonele afectate in contact cu corpul, acest fenomen poate fi evitat. Imbracamintea si incaltamintea trebuie sa fie potrivita temperaturii, latitudinii si altitudinii. Acesta nu trebuie sa sugrume corpul, insa nici sa fie prea larga, ci potrivita masurii celui ce o poarta.

Materiale specifice sezonului rece, sunt: impermeabile, fleece, polipropilena. Capul trebuie acoperit, deoarece aproximativ 40% din caldura corporala se elimina prin aceasta extremitate. Protejandu-l, este prevenita pierderea caldurii, si astfel sistemul circulator va distribui caldura in celelalte zone ale corpului. Ideal ar fi ca fiecare persoana sa aiba la ea un termos cu o bautura calda, indulcita si un baton de ciocolata. Acesta din urma va reda energia necesara in sezonul rece.