Care sunt simptomele unei infecții vaginale?

Care sunt simptomele unei infecții vaginale?

De multe ori, infecțiile vaginale pot fi asimptomatice, ceea ce pune pacienta în imposibilitatea de a-și da seama că ceva este în neregulă cu sănătatea ei. Tocmai de aceea, este și recomandată respectarea intervalelor pentru consultul de rutină, care poate ajuta la diagnosticarea timpurie a acestor boli ce pot afecta inclusiv fertilitatea.

Infecțiile vaginale se numără printre cele mai des întâlnite afecțiuni ginecologice și apar frecvent în rândul pacientelor de vârstă fertilă. Acestea pot fi cauzate de bacterii, ciuperci sau diferite virusuri, iar atunci când există, simptomele nu sunt din cele mai plăcute.

Cum apare infecția vaginală?

Infecția vaginală poate fi cauzată de un contact sexual neprotejat, aceasta fiind și una din cele mai des întâlnite cauze.

Contactul sexual neprotejat nu este însă singura cauză. O infecție vaginală poate fi produsă, de exemplu, și de o igienă necorespunzătoare sau de îngrijirea excesivă a zonei intime, care duce la distrugerea florei vaginale normale și la înmulțirea excesivă a bacteriilor ce se află în mod obișnuit la nivelul vaginului.  

Tratamentele cu antibiotice, sistemul imunitar deficitar, absorbantele interne sau obiectele introduse intravaginal pot crește și ele riscul de apariție a unei infecții vaginale.

Infecția vaginală: Cele trei simptome la care trebuie să fii atentă

Infecția vaginală, indiferent dacă este produsă de bacterii, ciuperci sau virusuri, are simptome ce produc o mare stare de disconfort pacientei. La fel de posibil este însă ca o infecție vaginală să fie asimptomatică, cel puțin în fazele inițiale, astfel încât pacienta nici nu realizează că există o problemă din acest punct de vedere.

Sunt trei mari schimbări ce pot indica o infecție vaginală, iar acestea sunt:

  • Modificări în ceea ceea ce privește culoarea secrețiilor vaginale
  • Modificări legate de textura secrețiilor vaginale
  • Modificări legate de miros

Adiacent, pot apărea inclusiv senzații de mâncărime sau usturime.

Secrețiile vaginale reprezintă un lichid care ajută la menținerea pH-ului și a echilibrului bacterian din zona vaginală. Culoarea și consistența secrețiilor vaginale pot varia în funcție de starea de sănătate a organismului și de etapa ciclului menstrual.

Culoarea normală a secrețiilor vaginale este cea transparentă sau albicioasă. Orice modificare de culoare, înspre galben, verde sau gri, de exemplu, indică o problemă, adică o posibilă afecțiune.

Textura acestora este una lăptoasă sau vâscoasă, atunci când secrețiile vaginale sunt normale. În momentul în care apare o problemă, textura se poate schimba într-una brânzoasă, fiind însoțită și de simptome adiacente, precum modificarea mirosului și apariția mâncărimilor.

Secrețiile vaginale normale sunt inodore sau au un ușor miros neplăcut. Atunci când mirosul neplăcut este puternic, poate fi semn al unel infecții vaginale. 

Alte simptome ce mai pot apărea atunci când există o infecție vaginală sunt senzația de usturime la urinare, disconfort pelvin și mâncărime sau iritații.

Care sunt cele mai frecvente infecții vaginale?

Cele mai comune infecții vaginale sunt:

Candidoza vaginală

Aceasta este o infecție cauzată de ciuperca Candida albicans, o ciupercă care trăiește în mod normal în flora vaginală. Atunci când se înmulțește în exces, duce la candidoză și produce simptome neplăcute.

Simptomele candidozei vaginale pot include:

  • Mâncărime intensă în zona vaginală și vulvară
  • Secreții vaginale groase, albicioase, brânzoase
  • Senzație de arsură sau durere la urinare
  • Durere și disconfort în timpul actului sexual
  • Umflarea și iritarea vulvei

Candidoza poate să apară frecvent și în timpul sarcinii, ca urmare a modificărilor hormonale. De asemenea, administrarea de antibiotice poate avea același efect.

Vaginită bacteriană

Vaginita bacteriană este o infecție comună a zonei vaginale, care apare atunci când bacteriile benefice și dăunătoare din vagin sunt în dezechilibru, permițând creșterea excesivă a unor bacterii nocive. Aceasta poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la femeile de vârstă fertilă, în special la cele care sunt active sexual.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 90% din cazurile de infecții vaginale sunt diagnosticate cu vaginită bacteriană, tricomoniază și candidoză.

Simptomele vaginozei bacteriene includ:

  • Secreții vaginale anormale, albe sau gri, cu un miros neplăcut, ce duce spre mirosul de pește
  • Mâncărime și iritații vaginale
  • Disconfort în timpul actului sexual
  • Senzatie de arsură la urinare

Infecții cu transmitere sexuală (ITS)

Acestea pot include chlamydia, gonoreea și trichomoniaza și pot provoca o varietate de simptome, cum ar fi secreții anormale, dureri pelvine și iritații.

Pentru a diagnostica o infecție vaginală, medicul de specialitate vă poate cere să faceți un examen fizic și poate recolta o probă de secreție vaginală pentru a fi testată în laborator. Tratamentul variază în funcție de tipul și gravitatea infecției și poate include medicamente antifungice și antibiotice.

Pentru a preveni infecțiile vaginale, este important să păstrați zona vaginală curată și uscată, să evitați utilizarea de săpunuri parfumate sau alte produse de igienă vaginală care pot perturba echilibrul natural al florei vaginale și să vă protejați în timpul actului sexual.