Cum să treci peste depresia post-partum? Cele mai bune sfaturi de la specialiști!

Cum să treci peste depresia post-partum? Cele mai bune sfaturi de la specialiști!

Venirea pe lume a celui mic este umbrită, în peste 50% din cazuri de stări de anxietate și de schimbări de dispoziție. Mai mult, pot apărea și dificultăți de concentrare, care se pot manifesta pe o perioadă de două săptămâni. Dacă nu ai experimentat aceste stări, este minunat! Înseamnă că te numeri printre femeile care nu suferă de depresie post-partum. Dacă îți sunt cunoscute simptomele descrise mai sus, citește acest material pentru a vedea ce înseamnă depresia post-partum și ce poți face pentru a trece peste ea.

Depresia post-partum este frecvent întâlnită în rândul femeilor care au devenit mame, într-un procentaj destul de mare : 50% și 80%. Acest fenomen apare după naștere și se manifestă pentru o perioadă de 2 săptămâni, în formele ușoare. Atunci când este depășit acest interval, fenomenul devine mai grav și necesită tratament, fie medicamentos, fie prin consiliere psihologică.

Cum recunoști depresia post-partum?

Există câteva simptome clasice ale acestui tip de depresie, pe care le poți recunoaște foarte ușor.

  • Tristețe
  • Plâns facil
  •  Epuizare
  • Dificultăți de concentrare
  •  Anxietate.

În formele mai grave, care afectează 10-20% dintre noile mămici, depresia post-partum se manifestă prin:

  • Iritabilitate
  • Oboseală
  • Insomnie
  • Îngrijorare excesivă legată de îngrijirea bebelușului
  • Sentimentul de a nu fi sprijinită de familie

În acest caz, tratamentul poate include medicamente antidepresive, precum și terapii: terapie cognitivă, terapie comportamentală, terapie interpersonală, psihalanaliza, terapie de grup, terapia familială .

În ambele cazuri, este foarte important să ceri ajutorul familiei sau a prietenilor apropiață și să vorbești despre ceea ce simți. Acest lucru te va ajuta atât pe tine, cât și pe cei dragi ție, care vor înțelege stările prin care treci.

Ce poți face pentru a trece peste depresia post-partum?

Construiește o legătură cu cel mic

 Legătura emoțională este vitală, mai ales între mame și copii. În acest fel, vei putea transmite starea de siguranță copilului și îl vei ajuta să crească sănătos. Mai mult, acest lucru te va ajuta la dezvoltarea unei relații puternice cu cel mic, esențială pentru tine, ca mămică. Masajul este una dintre modalitățile prin care poți face acest lucru, la fel ca și dialogul permanent cu cel mic. Încearcă, pe cât de mult posibil să îl liniștești de fiecare dată și să îi vorbești atunci când plânge. În acest fel, îi satisfaci nevoile pe care le are și ajuți la dezvoltarea lui cognitivă. Acest lucru te va ajuta și pe tine, pentru că poate declanșa schimbarea de stare de care ai nevoie. În plus, contacul cu cel mic eliberează oxitocină, numită și hormonul fericirii.   Specialiștii te sfătuiesc să ai răbdare cu tine: sunt unele mămici care construiesc foarte repede această legătură, în timp ce altele au nevoie de timp. Nu te învinovăți, poate dura săptămâni sau chiar luni până când se întâmplă acest lucru. Contactul piele pe piele – Este o modalitate eficientă de a te relaxa pe tine, dar și pe cel mic. Alăptarea la sân poate face acest lucru. Chiar și legănatul copilului sau simpla îmbrățisare la piept.  Zâmbește, cântă, citește- sunt cele trei reguli de aur care au efect miraculos în eliberarea de anxietate.

Ai grijă de tine

 Încearcă să dormi mai mult sau să ațipești odată cu cel mic. Suplimentele de tip OMEGA 3 te pot ajuta, reducând riscul prelungirii sau chiar instalării depresiei post-partum. Folosește-te de zilele însorite pentru a ieși din casă singură sau cu cel mic. Răsfață-te și fă exerciții fizice, pentru a scăpa pe simptomele care te apasă. Chiar dacă este nevoie de mai multă muncă de convingere cu tine, alege să ai grijă de tine și să eviți stările care îți produc neplăceri. Fă o baie cu spumă sau uită-te la emisiunea preferată. Ajută enorm!

Vorbește despre ce simți

 Femeile care suferă de depresie post-partum tind să se izoleze, ceea ce nu este indicat. Construiește un grup de suport, interacțiunea este una din activitățile care ne definesc ca oameni. Suntem ființe sociale și avem nevoie să vorbim despre experiențele noastre. Caută mame cu situații similare și începe să vorbești cu ele. Întâlnește-te cu oameni care au trecut prin aceeași situație și vorbește familiei despre stările prin care treci. Singurătatea este de evitat, la fel ca și izolarea. Acestea pot  duce la creșterea tensiunii arteriale și pot declanașa problemele cu somnul.

Apelează la ajutorul unui specialist

Nu este nicio rușine că suferi de depresie post-partum. Este perfect normal să nu poți trece singură prin această situație, care este nouă pentru tine. De aceea, ajutorul unui specialist este binevenit. Caută un specialist care să se potrivească structurii tale și începe transformarea într-o super-mămică.