Cum poți recunoaște demența: simptome, tipuri, tratament

Cum poți recunoaște demența: simptome, tipuri, tratament

Demența nu este o afecțiune în sine, ci un cumul de simptome ce afectează memoria și capacitatea de gândire. Cauzele demenței sunt multiple, la fel și formele de manifestare ale acesteia. Cu toate că mulți pacienți cred că demența apare doar la persoanele în vârstă, adevărul este că aceasta se poate manifesta oricând, la orice vârstă. Din nefericire, demența nu poate fi vindecată total, doar simptomele pot fi ameliorate, indiferent de cauza care duce la apariția demenței. Cum poate fi recunoscută demența, care sunt cauzele acesteia și cum poate fi tratată, aflați din materialul următor.

Demența afectează viața de zi cu zi a pacientului, implicit comportamentul și interacțiunea socială sau relațiile. Sunt foarte multe afecțiunile care au ca simptom demența. În unele cazuri, cauzele sunt combinate, pacientul putând suferi de mai multe tipuri de demență. Simptomele specifice demenței sunt declanșate inclusiv de problemele glandei tiroide, precum și de un deficit de vitamine existent la nivelul organismului.

Ce este demența și ce afectează, mai exact?

Demența reprezintă un termen ce desemnează un cumul de simptome, care afectează memoria, abilitățile cognitive și sociale ale pacientului. În funcție de cauza declanșatoare și de partea afectată a creierului, demența produce efecte multiple la nivelul:

  • Abilității de orientare a pacientului
  • Logicii și procesării informațiilor
  • Vorbirii
  • Atenției și capacității de focusare

Care pot fi cauzele demenței?

Demența și simptomele specifice apar atunci când celulele nervoase din anumite zone ale creierului sunt afectate. Aceasta se poate manifesta la nivelul unei anumite zone sau poate să apară simultan în mai multe regiuni, ceea ce produce efecte extinse la nivelul memoriei și abilităților cognitive. Evoluția demenței este un proces de durată, care se manifestă diferit de la o persoană la alta. De cele mai multe ori, în spatele a ceea ce se numește demență stă o afecțiune nediagnosticată, ce are nevoie de tratament imediat.

Demența poate să apară și din cauza înaintării în vârstă, acesta fiind un mare factor de risc.

Singurele cazuri în care demența este vindecabilă sunt cazurile în care simptomele apar ca o reacție la anumite medicamente sau în urma unui deficit de vitamine.

Atunci când demența are o cauză degenerativă, aceasta nu poate fi vindecată, ci doar ținută sub control.

Care sunt bolile degenerative care au demența ca simptom?

Boala Alzheimer, boala Parkinson și boala Huntington sunt trei boli degenerative, anunțate prin demență.

Boala Alzheimer este unul din cele mai întâlnite tipuri de demență

Boala Alzheimer apare în special la persoanele de peste 65 de ani, cauzele declanșatoare nefiind încă pe deplin cunoscute.

Boala Alzheimer duce la moartea celulelor nervoase ale creierului, durata medie de supraviețuire fiind cuprinsă între 3 și 9 ani.

Boala nu debutează brusc, ci se dezvoltă în luni, chiar ani. Primele simptome vizibile sunt cele legate de tulburările de memorie și de concentrare. Persoanele nu își mai aduc aminte ce au făcut acum 5 minute sau acum o oră. Activitățile zilnice pot deveni, din acest punct de vedere, o reală corvoadă și pot aduce riscuri imense, nu numai pentru pacient, cât și pentru persoanele din jurul lui. Pacientul nu numai că nu își amintește ce face, dar nu se poate focusa mai mult de câteva minute asupra unei activități.

Citește mai multe aici despre boala Alzheimer.

Există o legătură între demență și boala Parkinson

Boala Parkinson este o afecțiune degenerativă a creierului, care determină probleme motorii, mai mult însă potrivit unor studii recente, există o legătură între Parkinson și demență. Pacienții care au această boală au un risc mult mai mare de demență decât alți pacienți.

Boala Parkinson afectează aproximativ 1% din populația cu vârsta peste 60 de ani, devenind astfel cea mai frecventă boală neurodegenerativă, după boala Alzheimer. Specialiștii nu știu exact ce declanșează boala Parkinson sau cât de lung este intervalul dintre momentul în care începe și diagnosticare.

Bolile cardiovasculare și demența

Accidentul vascular cerebral poate duce la demență. Blocarea fluxului de sânge către creier duce și la blocarea oxigenării creierului, implicit la moartea unor celule. Afectarea celulelor nervoase se poate produce și în urma unor traumatisme cranio-cerebrale.

Hidrocefalia, sifilisul netratat și atrofiile multi-sistemice sunt afecțiuni strâns legate de manifestarea demenței, pentru că produc efecte ireversibile la nivelul funcționării celulelor creierului.

Colesterolul mărit și consumul de alcool, direct legate de demență

Consumul excesiv de alcool duce și el la alterarea celulelor nervoase și poate duce la piederi de memorie pe termen lung și scurt. De asemenea, un colesterol LDL permanent mărit poate crește riscul pentru demență.

Simptome demență: Cum recunoști demența?

Primele semne ale demenței pot fi foarte ușor ignorate și puse pe seama unui episod de oboseală sau a înaintării în vârstă. De aceea este important ca pacientul să meargă la consultații de specialitate la intervale regulate de timp. Cu cât este diagnosticată mai devreme, cu atât mai repede poate fi administrat un tratament care să încetinească procesul de degenerare celulară.

Simptomele demenței sunt:

Confuzie

Confuzia este un semn principal pentru demență, destul de greu de identificat de familia pacientului, pentru că oricui i se poate întâmpla să fie confuz în anumite situații

Dificultate de a vorbi și de a se exprima

O persoană care suferă de demență poate avea capacitatea de vorbire alterată, fie își găsește greu cuvintele, fie are probleme în formularea unor fraze simple. De asemenea, poate exista și posibilitatea în care pacientul să citească mult mai greu decât o face în mod normal.

Dificutate în a înțelege

Capacitatea de a înțelege este și ea afectată de demență. Familia poate observa că pacientul nu înțelege explicații simple sau fraze scurte.

Întrebări repetate

Este foarte posibil ca pacientul să pună aceeași întrebare de mai multe ori, tocmai pentru că are dificultăți de înțelegere.

Dificultăți în efectuarea activităților recurente, precum plata facturilor

Pacientul nu poate să gestioneze banii și implicit să plătească facturile, pentru că pierde semnificația și ”importanța” banilor.

Pierderi de memorie

Pierderile de memorie sunt principalul simptom pentru demență, prima afectată fiind memoria pe termen scurt. Pacientul nu își aduce aminte ce a făcut în urmă cu 5 minute și poate implicit să uite numele persoanelor dragi sau să le confunde.

Alterarea simțului de orientare

Pacienții cu demență pot implicit să uite drumul către casă, chiar dacă drumul pe care îl parcurg este unul foarte scurt.

Alte simptome pentru demență mai pot fi:

  • Pierderea echilibrului
  • Halucinații
  • Schimbări bruște de dispoziție
  • Paranoia
  • Apatia
  • Greutate în îndeplinirea sarcinilor zilnice sau a sarcinilor complexe

Diagnosticarea demenței este un proces complex, care necesită de multe ori și o a doua opinie medicală.

Tratamentul pentru demență este recomandat în funcție de tipul de demență existent: demența de tip Alzheimer, demența cu corpi Lewy, demența vasculară fronto-temporală, demența vasculară fronto-temporală, demența cauzată de alcool.

Demența evoluează în mod progresiv și se agravează cu trecerea timpului.  Din păcate însă, de cele mai multe ori demența este o afecțiune ireversibilă și nevindecabilă.

Dacă o persoană apropiată manifestă oricare din simptomele enunțate anterior, este recomandat să îl programați pentru un consult de specialitate.