Cum te pregătești pentru ecografie?

Cum te pregătești pentru ecografie?

Dacă ai de efectuat o ecografie, trebuie să știi că există un set de reguli pe care este nevoie să îl respecți înainte de a realiza investigația. Pregătirea pentru o ecografie poate varia în funcție de tipul de ecografie pe care il vei efectua. Află din acest material cum te pregătești pentru diferitele tipuri de ecografii.

Sunt anumite tipuri de ecografii care au nevoie de o pregătire specială a pacientului. Această pregătire ajută, de fapt, la creșterea acurateții imaginii și oferă medicului posibiliatea de a examina mult mai bine și eficient organele interne sau țesuturile.

Cum te pregătești pentru o ecografie abdominală?

Discuția preliminară cu medicul, înainte de afectuarea unei ecografii abdominale este esențială. Înainte de examen, ar trebui să discuți cu medicul tău despre orice medicamente pe care le iei și despre orice afecțiuni medicale pe care le ai, deoarece aceste informații pot influența modul în care trebuie să te pregătești pentru examen.

Medicul ar trebui să știe dacă ai alergii la anumite substanțe sau materiale. De asemenea, dacă ai anxietate sau te simți neliniștit în legătură cu examinarea ecografică, informează medicul înainte.

Pregătirea pentru efectuarea unei ecografii abdominale implică de cele mai multe ori un post alimentar.

În general, este recomandat să nu mănânci sau să bei nimic timp de cel puțin 6-8 ore înainte de examenul ecografic abdominal. Acest lucru se face pentru a evita producerea de gaze în stomac și intestine, ceea ce poate îngreuna vizualizarea organelor interne.

De asemenea, este nevoie să eviți consumul de alimente care au un conținut ridicat de grăsimi în seara de dinaintea efectuării ecografiei și consumul de fructe, care pot fermenta în stomac și pot duce la balonare.

În egală măsură, este recomandat să bei apă. Dacă medicul tău nu a recomandat altfel, este important să bei suficientă apă înainte de examen, pentru a-ți umple vezica urinară. Acest lucru ajută la îmbunătățirea vizualizării organelor din apropierea vezicii urinare.

Dacă ești sub tratament medicamentos, medicul de specialitate poate recomanda în anumite cazuri întreruperea acestui tratament.

La fel de important este să te îmbraci în haine cât mai lejere, pentru că este posibil ca medicul să îți ceară să îți dai jos hainele în timpul examinării, pentru a facilita realizarea ecografiei.

În ce constă ecografia abdominală?

Ecografia abdominală este o investigație imagistică neinvazivă, utilizată pentru diagnosticarea anumitor afecțiuni ce țin de patologia abdominală, dar nu numai. Investigația permite obținerea de informațiie exacte privind dimensiunea, volumul și grosimea organelor sau cavităților anatomice.

Ecografia abdominală poate ajuta la diagnosticarea a numeroase afecțiuni, cum ar fi:

  • Calculi biliari
  • Tumori hepatice sau pancreatice
  • Abcese sau chisturi
  • Inflamația vezicii biliare sau a pancreasului
  • Cancer abdominal
  • Obstrucție intestinală
  • Anevrism abdominal

În timpul procedurii de ecografie abdominală, pacientul se află pe o masă de examinare. Medicul aplică un gel conductor pe piele în zona abdomenului. Apoi, un aparat numit transductor este plasat pe piele și mutat în sus și în jos pe abdomen. Acest transductor emite ultrasunete care penetrează țesuturile din abdomen, care sunt reflectate înapoi în transductor pentru a produce imagini.

Medicul sau tehnicianul care efectuează examenul poate solicita pacientului să respire adânc, să țină respirația sau să se miște în timpul examinării pentru a obține imagini mai clare.

De asemenea, ecografia abdominală poate fi folosită pentru a monitoriza progresul tratamentului în cazul unor afecțiuni, precum ciroza hepatică sau chisturile renale.

Procedura de ecografie abdominală este nedureroasă și nu implică utilizarea de radiații ionizante, ceea ce o face una dintre cele mai sigure și non-intruzive metode de diagnosticare disponibile. Durata examinării poate varia de la 15 până la 45 de minute, în funcție de complexitatea cazului.

Cum te pregătești pentru ecografia musculoscheletală?

Ecografia musculoscheletală este o procedură imagistică medicală care utilizează ultrasunete pentru a vizualiza structurile și țesuturile musculoscheletale, cum ar fi oasele, mușchii, tendoanele, ligamentele și articulațiile. Această tehnică poate ajuta la diagnosticarea unei game diversificate de afecțiuni ale sistemului musculoscheletal, inclusiv fracturi, inflamații, rupturi musculare sau tendinoase, artrită, bursită și alte afecțiuni.

De asemenea, poate fi utilizată pentru a monitoriza progresul tratamentului și pentru a evalua starea de sănătate a pacientului în timpul recuperării după o leziune.

În general, ecografia musculoscheletală nu implică nicio pregătire specială. Pacientul trebuie să poarte haine confortabile, care permit accesul la zona examinată.

Cum te pregătești pentru ecografia pelvină?

Ecografia pelvină este o procedură de imagistică medicală care utilizează ultrasunete pentru a vizualiza organele și structurile din zona pelviană, inclusiv uterul, ovarele și vezica urinară la femei și prostata și vezica urinară la bărbați. Această procedură poate fi utilizată pentru a diagnostica o serie de afecțiuni, precum chisturi ovariene, fibroame uterine, endometrioză, tumori și alte probleme în zona pelvină.

Ecografia pelvină este recomandată în cazul persoanelor de sex feminin, atunci când există simptome specifice unei afecțiuni ginecologice sau în evaluarea evoluției sarcinii. De asemenea, este recomandată în monitorizarea unor patologii existente la nivelul vezicii, uterului, colului, trompelor sau ovarelor. 

În cazul pacienților bărbați, ecografia pelvină este utilă în investigarea cauzelor de infertilitate și a unor afecțiuni ale prostatei sau veziculelor seminale.

Este recomandat ca această investigație să fie efectuată cu vezica urinară plină. În cazul pacienților femei, ecografia pelvină este recomandat a fi efectuată în zilele 4-9 ale ciclului menstrual, atunci când endometrul este subțire.

De asemenea, este recomandat ca pacientul/a să poarte haine cât mai lejere.

Dacă ți-a fost recomandată o ecografie, la Centrul Medical Iowemed Medicover beneficiezi de o gamă extinsă de servicii imagistice. Pentru detalii, poți apela numărul de telefon 0241.962.