Câte tipuri de analize medicale există și când sunt recomandate?

Câte tipuri de analize medicale există și când sunt recomandate?

Analizele medicale îți pot fi recomandate de medicul de specialitate, iar scopul lor diferă. În unele cazuri, acestea pot fi recomandate pentru a oferi detalii despre starea de sănătate. În alte situații, acestea ajută la diagnosticarea exactă și la monitorizarea eficienței planului de tratament. De ce sunt importante analizele medicale, câte tipuri de analize medicale există și de ce este esențial să efectuezi analizele de rutină?

Analizele medicale pot fi recomandate fie în scopul prevenirii anumitor afecțiuni, fie în scopul tratării afecțiunilor în cauză. De asemenea, sunt analize medicale care sunt recomandate înainte de căsătorie sau înainte de intrarea în colectivitate. Pe lângă acestea, există analizele de rutină, ce este recomandat să fie efectuate o dată pe an, tocmai datorită rolului vital pe care îl au în prevenirea unor afecțiuni.

Analizele medicale ajută la diagnosticare

Atunci când ai diferite simptome care îți pun sănătatea în pericol, pe lângă consultul de specialitate și investigațiile suplimentare, medicul îți mai poate recomanda să efectuezi analize medicale, care să îi ofere informațiile esențiale privind un posibil diagnostic sau să îl ajute să efectueze un diagnostic diferențial. Prin diagnostic diferențial, medicul elimină alte patologii pentru a ajunge la diagnosticul final. Pe baza diagnosticului final, medicul poate să elaboreze/recomande un plan de tratament eficient.

Analizele medicale pot fi recomandate pentru monitorizarea evoluției tratamentului

Dacă ți-a fost recomandat un tratament de către medicul de specialitate, atunci este posibil ca la un anumit interval de timp, în funcție de complexitatea sau particularitățile fiecărui caz, medicul să îți recomande să efectuezi câteva analize medicale, pentru a vedea eficiența tratamentului. Dacă valorile nu sunt aproape de cele normale, atunci medicul poate efectua modificările de rigoare asupra tratamentului.

Analizele medicale au și rol preventiv

Analizele medicale pot avea si un rol preventiv, tocmai de aceea sunt recomandate analizele de rutină, recomandat a fi efecuate o dată pe an.  Aceste analize au rolul de a depista posibile infecții sau boli în stadii incipiente. Cu cât afecțiunile sunt depistate mai devreme, cu atât planul de tratament are o eficiență mult mai ridicată.  Printre acestea se numără :

  • Hemograma
  • Bilirubina
  • Transaminazele
  • Coprocultura
  • Coagulograma
  • Profilul lipidic (trigliceride și colesterol)
  • Sumarul de urină
  • Ecografia abdominală
  • Testul Babeș-Papanicolau
  • EKG-ul

Care sunt analizele medicale recomandate înainte de căsătorie?

Înainte de a te căsători, trebuie să știi că este nevoie să efectuezi câteva analize medicale, care sunt obligatorii. Acestea se efectuează cu două săptămâni înainte de căsătorie și sunt necesare la Oficiul Stării Civile. Aceste analize sunt:

  • Analizele medicale pentru depistare sifilis
  • Analize medicale pentru depistare SIDA
  • Investigații pentru depistarea tuberculozei

Care sunt analizele medicale recomandate la intrarea în colectivitate?

Atunci când copilul intră în colectivitate, adică urmează să fie înscris fie la grădiniță, fie la școală, este nevoie de efectuarea unor analize medicale standard. Chiar dacă nu sunt obligatorii, acestea sunt recomandate. Analizele medicale pentru intrarea în colectivitate sunt exsudatul nazo-faringian și examenul coproparazitologic.

De ce analize medicale ai nevoie pentru angajare?

Dosarul medical solicitat la angajare este nevoie să conțină, printre altele: anamneza medicală, examen general, consult oftalmic, anumite analize de laborator și EKG.