10 lucruri pe care trebuie să le știi despre ecografie

10 lucruri pe care trebuie să le știi despre ecografie

Ecografia este una din cele mai des recomandate investigații imagistice, datorită multiplelor avantaje pe care le oferă atât pacientului, cât și medicului, în ceea ce privește diagnosticarea exactă. Acestea sunt cele 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre ecografie!

Ecografia este o investigație imagistică ce folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini ale structurilor interne ale corpului. Aceste unde se reflectă (dispozitivul înapoi la transductor care emite și recepționează undele sonore) atunci când întâlnesc diferite structuri interne.

Aceste ”ecouri” primite sunt transformate în imagini, care sunt apoi afișate pe un monitor.

Ecografia nu este iradiantă

Ecografia este considerată a fi o metodă de diagnostic sigură, deoarece nu folosește razele X, ci undele sonore. Tocmai de aceea, aceasta poate fi efectuată de mai multe ori în aceeași zi, chiar la interval foarte scurt de timp, dacă acest lucru este recomandat de medicul de specialitate.

Spre deosebire de alte tipuri de investigații imagistice, ecografia nu folosește radiații. Este considerată o metodă sigură de diagnosticare și este adesea folosită în obstetrică pentru a urmări dezvoltarea fătului în timpul sarcinii.

Ecografia este neinvazivă

De asemenea, ecografia este o procedură neinvazivă, adică nu necesită tăieturi sau incizii, deși există forme specifice, cum ar fi ecografia transvaginală, unde sonda este introdusă în vagin pentru o imagine mai clară a organelor pelvine.

Timp redus de examinare

Majoritatea examinărilor ecografice durează undeva la 20 de minute, spre deosebire de investigațiile CT sau RMN care pot avea timp dublu sau chiar triplu de examinare, în funcție de zona analizată.

Aplicabilitate extinsă

Ecografia poate fi utilizată pentru a vizualiza majoritatea organelor interne, inclusiv inimă, rinichi, ficat, vezică urinară, uter, ovare, tiroidă și altele. Este folosită adesea în obstetrică pentru a monitoriza dezvoltarea fătului în timpul sarcinii.

Ecografia Doppler este o formă specială de ecografie care poate măsura și vizualiza fluxul sanguin în vasele de sânge.

Calitate ridicată a imaginii

Calitatea și interpretarea imaginilor depind de echipamentul utilizat și de experiența și formarea tehnicianului și medicului care interpretează imaginile.

Imagini în timp real

Una dintre marile avantaje ale ecografiei este capacitatea de a vedea structurile corpului în timp real. Acest lucru permite medicilor să observe funcționarea organelelor, cum ar fi mișcarea inimii sau activitatea unui făt în timpul sarcinii.

Unele ecografii necesită o pregătire în prealabil a pacientului

În funcție de tipul de ecografie și de zona corpului care urmează să fie examinată, pacientului i se poate solicita o anumită pregătire.

Ecografia abdominală: De obicei, pacienții sunt sfătuiți să nu mănânce sau să bea nimic cu 6-12 ore înainte de examinare. Acest lucru ajută la reducerea cantității de gaze din intestin, care pot interfera cu obținerea unei imagini clare.

Ecografia pelvină: Pacienților li se poate cere să bea o anumită cantitate de apă înainte de examen și să nu urineze. Vezica urinară plină servește ca o "fereastră" sonografică și împinge intestinul într-o poziție mai bună pentru a vizualiza organele pelvine.

Ecografia transvaginală: De obicei, această ecografie este mai clară dacă vezica urinară este goală. Pacienților li se poate cere să urineze înainte de procedură.

Ecografia Doppler: Pregătirea poate varia în funcție de zona corpului care este examinată. De exemplu, pentru o ecografie Doppler a abdomenului, pacienților li se poate cere să nu mănânce sau să bea cu câteva ore înainte de examen.

Este important ca pacienții să urmeze cu atenție instrucțiunile primite de la medic sau de la laboratorul de radiologie înainte de examen, deoarece o pregătire adecvată poate influența calitatea imaginilor obținute. Vezi detalii aici.

Ecografia are limite

Deși ecografia este utilă în multe situații, aceasta este o investigație imagistică limitată. De exemplu, nu oferă imagini clare ale oaselor sau a organelor pline de aer, cum ar fi plămânii. Tocmai de aceea, în unele situații, medicul poate recomanda efectuarea unor alte tipuri de investigații, precum CT sau RMN.

Sonde diferite

Există diferite tipuri de transductoare (sonde) care sunt selectate în funcție de partea corpului examinată. De exemplu, o sondă cu o frecvență mai mare poate fi folosită pentru examinarea structurilor superficiale, cum ar fi tiroida, în timp ce o frecvență mai scăzută ar putea fi folosită pentru organe mai profunde, cum ar fi ficatul.

Ecografia este folosită ca ghidaj

Ecografia poate fi folosită și ca ghid în timpul unor proceduri intervenționale, cum ar fi biopsiile, pentru a asigura precizia și siguranța intervenției.