Ce trebuie să știi înainte de a te așeza la masa de sărbători?

Ce trebuie să știi înainte de a te așeza la masa de sărbători?

Perioada Sărbătorior de iarnă reprezintă un motiv de a petrece timp de calitate cu cei dragi. În același timp, este un ”prilej perfect” pentru a dezechilibra organismul nostru, mai ales în ceea ce privește digestia. Înainte de a te așeza la masa de Crăciun sau Anul Nou, îți recomandăm să citești acest material!

Excesele alimentare și cele legate de consumul de alcool sunt frecvente în această perioadă, mai ales în rândul persoanelor care suferă de diferite alte afecțiuni sau al persoanelor care vin după o perioadă lungă de post. Ce trebuie să știi înainte de a te înfrupta din toate bunătățile de la masa de Sărbători?

Fructele și legumele ajută digestia

Acestea nu trebuie să lipsească de la nicio masă, cu atât mai mult cu cât au un rol cu adevărat esențial în a te ajuta să ai o digestie mai ușoară. Încearcă să eviți totuși citricele și roșiile, care pot duce la apariția arsurilor de stomac.

 Apa face minuni

O hidratare corespunzătoare a organismului duce la reducerea sau chiar eliminarea simptomelor neplăcute asociate unei mese îmbelșugate. Consumă cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a ajuta tranzitul intestinal și pentru a elimina situațiile în care apar simptome precum greață și vărsături. În plus, lipsa unei hidratări suficiente poate duce și la apariția constipației.

 

Mănâncă mai multe porții, dar mult mai sărace caloric.

Pentru a nu suprasolicita organismul, alege să mănânci mai multe porții, dar care sunt slabe caloric sau au o cantitate mult mai mică decât porția obișnuită. În acest fel, îți ajuți propriul corp să nu fie suprasolicitat.

Mâncarea condimentată produce arsuri la stomac.

Dacă ai o sensibilitate digestivă, îți recomandăm să eviți mâncărurile prăjite în exces, grase sau condimentate. Acestea nu duc decât la apariția simptomelor de reflux gastro-esofagian, printre care se numără și arsurile la stomac. Acestea  îți pot strica buna dispoziție.

Consumă alimente în stare lichidă.

Supele, iaurturile și sucurile de fructe/smoothies, te pot ajuta să treci cu bine peste această încercare calorică a sărbătorilor de iarnă.  

Fă mișcare.

Mișcarea este importantă de Sărbători, de aceea îți recomandăm să faci măcar câteva minute de exerciții fizice pe zi, pentru a ajuta digestia și circulația sângelui. Corpul îți va fi cu siguranță recunoscător pentru acest lucru.

Respectă distanțarea socială.

Chiar dacă tentația este foarte mare în această perioadă, încearcă pe cât de mult posibil să respecți distanțarea socială și să manevrezi cu foarte multă atenție tacâmurile sau obiectele de uz comun aflate pe masa de Sărbători. De asemenea, păstrează în continuarea normele de igienă și dezinfectează suprafețele comune, pentru binele tău și al celor din jurul tău.

Gătește carnea foarte bine.

Carnea de pește, de porc și/sau vită pot fi o sursă de contaminare cu diferiți paraziți. Dacă nu este preparată termic suficient de bine, riscurile de a te infesta pot fi destul de mari.

Recomandarea noastră este ca ”moderația” să fie cuvântul cheie al acestor Sărbători. În acest fel, poți evita toate situațiile neplăcute. Și mare atenție la administrarea medicamentelor antiacide, care pot produce mai mult rău decât bine.