Scleroza multiplă: ce este și cum poate fi tratată?

Scleroza multiplă: ce este și cum poate fi tratată?

Scleroza multiplă (SM) este o boală cronică a sistemului nervos central (SNC) care afectează în principal creierul și măduva spinării. Este considerată o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă și distruge mielina, stratul protector care învelește fibrele nervoase. Această boală afectează pacienții cu vârste înte 20 și 40 de ani, însă nu este o regulă generală. Afecțiunea poate fi diagnosticată și la 15 ani. Ce simptome are scleroza multiplă și cum poate fi tratată? Aflați din acest material. 

Scleroza multiplă este o boală progresivă, ce afectează mai mult femeile decât bărbații. Factorii de risc includ istoric familial de scleroză multiplă, precum și expunerea la anumite infecții virale sau factori de mediu. Până în prezent, nu există tratament pentru scleroză multiplă, ci doar metode eficiente de a ține simptomele sub control.

Ce simptome are scleroza multiplă?

Tabloul clinic este cât se poate de complex atunci când vine vorba de scleroză multiplă, și asta deoarece simptomele pot fi principale, secundare și chiar terțiare. Indiferent de natura simptomelor, acestea pot împiedica pacientul să ducă o viață normală.

Simptomele primare sunt cele care se declanșează în urma procesului de demielinizare, atunci cand sistemul imunitar atacă mielina și distruge celulele nervoase. Tocmai de aceea, simptomele se manifestă în principal la nivelul sistemului nervos central și a proceselor pe care acesta le coordonează. Primele simptome sunt:

  • Senzația de oboseală permanentă și slăbiciune a organismului, fără ca pacientul să depună efort prea mare
  • Pierderi la nivelul simțurilor
  • Probleme de coordonare
  • Incapacitatea de a controla mișcările

Simptomele secundare apar în momentul în care centrii nervoși de la nivelul trunchiului și scoarței cerebrale sunt afectați. Deoarece vezica urinară este controală de aceștia, vor apărea și infecții urinare frecvente sau probleme în a goli vezica urinară.

Pe măsură ce boala evoluează, mai pot apărea și alte simptome, deloc dorite:

  • Probleme de mers și coordonare
  • Probleme de vorbire
  • Dificultăți în a menține echilibrul
  • Depresie
  • Amorțeli și dureri
  • Pierderea vederii
  • Amorțeală la nivelul feței
  • Dificultăți de coordonare
  • Disfuncții sexuale
  • Dureri la nivelul corpului sau a zonelor afectate

Care sunt primele simptome ale sclerozei multiple?

Scleroza multiplă poate provoca o serie de simptome, în funcție de partea sistemului nervos central implicată. Simptomele inițiale comune ale afecțiunii includ amorțeală, furnicături sau senzație alterată la nivelul membrelor sau al feței, slăbiciune la nivelul picioarelor sau dificultăți la mers, amețeli sau probleme de echilibru, vedere dublă și vedere încețoșată. 

Cum este diagnosticată scleroza multiplă?

Diagnosticarea sclerozei multiple este un proces complex. Pe lângă examinarea clinică și anamneza pacientului, este nevoie și de investigații suplimentare, cum ar fi diferite examene neurologice, RMN și/sau CT cu substanță de contrast. Testele senzoriale sunt și ele utile, precum și puncția lombară care ajută la verificarea fluidelor ce există la nivelul măduvei osoase. 

De asemenea, este nevoie și de analize de sânge, utile în stabilirea unui diagnostic exact.

Investigația-cheie pentru stabilirea diagnosticului de SM este o scanare RMN a creierului și a măduvei spinării, în căutarea zonelor de demielinizare sau a leziunilor datorate zonelor de inflamație și cicatrizare.

De ce este atât de important un diagnostic precoce al sclerozei multiple?

Dacă este lăsată netratată, atunci scleroza multiplă poate avea consecințe foarte grave. Este important să se pună un diagnostic precoce și precis, astfel încât să se poată administra un tratament pentru a preveni recăderile, formarea de noi leziuni și, în cele din urmă, invaliditatea pe termen lung.

Ce opțiuni de tratament sunt disponibile pentru persoanele cu scleroză multiplă?

Nu există un tratament care să vindece total scleroza multiplă, dar există opțiuni terapeutice care pot ajuta la gestionarea simptomelor și la încetinirea evoluției bolii.

Tratamentul medicamentos poate fi de folos, pentru a reduce atât intensitatea simptomelor, cât și frecvența acestora.

Terapia fizică ajută la menținerea funcționalității organismului, precum și la creșterea calității vieții. Acestea ajută la îmbunătățirea forței musculare, a echlibrului, precum și a mobilității. Printre eventualele recomandări se numără fizioterapia și kinetoterapia.

De asemenea, în funcție de particularitățile fiecărui caz, pot fi recomandate terapii ocupaționale, care să ajute pacientul să fie independent.

Scleroza multiplă și calitatea vieții

Scleroza multiplă este o boală cronică care afectează tinerii, adesea într-un moment în care aceștia fac alegeri importante în viață, cum ar fi ce carieră să urmeze sau dacă vor să îți întemeieze o familie. În mod similar, dacă scleroza multiplă este diagnosticată la o vârstă mai înaintată, când pacientul are deja o familie, acesta se poate îngrijora de modul în care îi poate fi afectată activitatea profesională sau cea de familie.

Simptomele neurologice cauzate de scleroza multiplă pot interfera cu abilitatea unei persoane de a-și desfășura activitățile zilnice obișnuite. În plus, pot exista simptome precum tulburări de dispoziție, anxietate, îngrijorare cu privire la viitor, durere, oboseală sau probleme cognitive care nu sunt întotdeauna vizibile pentru ceilalți, dar care pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane. Acest lucru poate fi dificil nu numai pentru persoana care suferă de boală, ci și pentru familia și prietenii acesteia.

În concluzie, este important ca bolnavii de scleroză multiplă să fie sprijiniți de o echipă multidisciplinară experimentată de terapeuți pentru a rămâne activi și pentru a fi capabili să își gestioneze și să își mențină calitatea vieții.