De ce este glicemia atât de importantă?

De ce este glicemia atât de importantă?

Glucoza este forma principală de zahăr din sângele nostru și provine din alimentele pe care le consumăm. După ce mâncăm, glucoza este eliberată în sânge, iar celulele noastre o utilizează pentru energie și creștere. Monitorizarea glicemiei este foarte importantă, mai ales dacă ai fost diagnosticat cu diabet. Însă chiar dacă nu ai diabet, a avea un nivel normal al glicemiei este esențial. Dacă nivelul zahărului din sânge este prea mic, acest lucru poate duce implicit la pierderea conștienței. Cum îți dai seama că ai o glicemie scăzută și ce poți face pentru a preveni apariția acesteia?

Glucoza este importantă pentru buna funcționare a organismului nostru, de aceea este indicat să îi oferim atenția cuvenită. În unele cazuri, este chiar vitală monitorizarea glicemiei, mai ales dacă pacientul a fost diagnosticat cu diabet.

Ce rol are glucoza?

Creierul, spre deosebire de alte părți ale corpului, nu poate stoca glucoza și, de aceea, necesită un aport constant de glucoza din sânge. O glicemie scăzută afectează rapid funcționarea creierului, ducând la simptome precum confuzie, amețeală și chiar pierderea conștiinței.

Insulina și glucagonul sunt doi hormoni esențiali în reglarea nivelului de glucoză din sânge. Dacă aceste mecanisme nu funcționează corect, poate apărea diabetul, care este o afecțiune caracterizată de nivele ridicate sau scăzute de glucoză în sânge.

Tot glucoza este principala sursă de energie pentru majoritatea celulelor din organism. Atunci când nivelul de glucoză din sânge este insuficient, celulele nu pot funcționa corespunzător, ceea ce poate duce la oboseală și slăbiciune.

Ce simptome poți să ai atunci când ai glicemia scăzută?

Atunci când cantitatea de zahăr din sânge este scăzută, organismul tău te anunță prin diferite simptome.

În general, cauza principală a hipoglicemiei este o alimentație necorespunzătoare, care conține mult prea puțini carbohidrați. Sportul practicat excesiv poate fi și el un factor de risc, de aceea este nevoie de atenție maximă la acest aspect.

Nivelul glicemic scăzut reprezintă orice valoare sub 70 mg/dl. Atunci când se instalează, hipoglicemia poate genera diferite simptome, de la ușoare, până la simptome grave, care implică pierderea conștienței.

Transpirația excesivă, semn al hipoglicemiei

Transpirația abundentă poate indica diferite afecțiuni, incluzând unele disfuncții ale glandelor endocrine. Este, de asemenea, unul dintre semnele care pot sugera o scădere a nivelului de glucoză în sânge, cunoscută ca hipoglicemie. Dacă începi să transpiri intens fără un motiv aparent legat de temperatura din jur, este posibil să te confrunți cu un episod de hipoglicemie. Transpirațiile nocturne, de asemenea, pot fi un semnal al unui nivel glicemic redus în timpul nopții.

Îți e foame încontinuu

Când organismul tău are nevoie de glucoză, apare senzația de foame. Dacă te simți constant flămând și ai impresia că, indiferent cât ai mânca, nu te simți sătul, este posibil ca nivelul de glucoză din sânge să fie responsabil.

Tremurăturile apar când glicemia este scăzută

Când glicemia scade, sistemul nervos simte imediat această schimbare. Pentru a contracara deficitul, el eliberează anumiți compuși chimici care duc la apariția tremurăturilor. Deci, dacă mâinile și picioarele încep să îți tremure brusc, este posibil să ai un nivel redus de glucoză în sânge.

Anxietate și schimbări de dispoziție

Dacă te simți copleșit de emoții, este posibil ca glicemia scăzută să fie cauza. Un consult medical de specialitate poate clarifica aceste simptome și poate identifica o potențială afecțiune. Nu amâna consultul de specialitate!

Amețeli

Amețelile pot fi un simptom pentru diferite afecțiuni ale urechii interne sau chiar pentru diferite afecțiuni neurologice. Însă glicemia scăzută poate fi o altă cauză pentru stările tale de amețeală.

Senzația de leșin, problemele de concentrare și tulburările de vedere sunt alte simptome specifice pentru glicemia scazuta, de aceea este recomandat să ai mare atenție și la ele.

Dacă vrei să previi un episod de glicemie scăzută, ceea ce poți face este să verifici periodic glicemia, să mănânci la ore fixe și să nu sari peste mese. Ține aproape de tine un aliment bogat în carbohidrați sau un suc de fructe, care să te ajute atunci când te simți slăbit.

Ce să faci atunci când ai glicemia scăzută?

Dacă suspectezi că ai glicemia scăzută, este esențial să acționezi rapid pentru a evita complicații. Următoarele sunt pașii pe care ar trebui să îi urmezi:

Verifică glicemia: Dacă ai la dispoziție un glucometru, măsoară-ți nivelul glicemiei. Dacă nivelul este sub 70 mg/dL sau sub valoarea pe care ți-a indicat-o medicul tău, ar trebui să iei măsuri.

Consumă carbohidrați rapid absorbați:

  • Bea o cană mică de suc de fructe naturale sau de răcoritoare (neîndulcite artificial).
  • Mănâncă 4-6 bomboane sau jeleuri.
  • Consumă 1-2 lingurițe de miere sau sirop de porumb.
  • Utilizează tablete sau gel de glucoză dacă le ai la dispoziție.

După ce ai consumat carbohidrați, așteaptă aproximativ 15 minute și apoi verifică din nou nivelul glicemiei. Dacă nivelul glicemiei rămâne scăzut, repetă pasul 2.

Mănâncă un snack sau o masă: După ce nivelul tău de glucoză revine la normal, ar trebui să mănânci o gustare sau o masă care conține proteine și carbohidrați pentru a ajuta la stabilizarea glicemiei. De exemplu, un sandviș cu unt de arahide sau o felie de pâine cu brânză.

Dacă ai episoade recurente de hipoglicemie, discută cu medicul tău pentru a determina cauza și pentru a ajusta, dacă este necesar, tratamentul.

Dacă simptomele persistă sau sunt severe, consultă imediat un medic.

Este vital să cunoști simptomele hipoglicemiei și să știi cum să reacționezi rapid. Acest lucru poate preveni complicații grave și poate fi esențial pentru sănătatea și securitatea ta.