Ce afecțiuni pot indica scaunele cu sânge?

Ce afecțiuni pot indica scaunele cu sânge?

În foarte puține cazuri, pacienții sunt atenți la culoarea sau consistența scaunelor, precum și la frecvența lor. Acești indici sunt foarte importanți și ajută la diagnosticarea unor afecțiuni diversificate, unele dintre ele destul de grave. Dacă ai scaune cu sânge sau scaune de culoare închisă, poți avea una din aceste afecțiuni!

Scaunele cu sânge sau scaunele de culoare foarte închisă reprezintă de fiecare dată un semnal de alarmă, pentru că indică în majoritatea cazurilor o hemoragie existentă la nivelul corpului, de unde și culoarea pe care o are. Dacă ai observat sânge în scaun, este momentul să te programezi pentru un consult de specialitate, primul pas spre vindecarea ta.

Intensitatea culorii oferă informații despre tipul de hemoragie sau afecțiune existentă. De exemplu, dacă sângele este mai închis la culoare, sângerarea poate fi localizată în partea superioară a tractului digestiv. Dacă sângele are o culoare aprinsă, atunci această sângerare poate să existe în partea inferioară a tractului digestiv, mult mai aproape de rect și cu un contact redus cu substanțele chimice aflate la nivelul tractului.

De regulă, o culoare mai aprinsă a sângelui în scaun indică o afecțiune gravă, posibil malignă.

Hemoragiile digestive, cauză pentru scaunele închise la culoare

Atunci când există o hemoragie digestivă, scaunul va fi închis la culoare, de culoarea gudronului. Ulcerele și gastritele, de exemplu, se pot încadra în categoria afecțiunilor digestive ce produc hemoragii, la fel ca diferitele iritații ce apar la nivelul stomacului.

Malformațiile vasculare pot duce la apariția scaunelor negre

Tulburările de circulație a sângelui se pot manifesta prin acest simptom, al scaunelor închise la culoare. Varicele și diferite alte deformări ale vaselor de sânge pot duce la apariția scaunelor închise la culoare. Dacă observi acest simptom, programează-te pentru un consult

Hemoroizii și scaunele negre

Hemoroizii reprezintă cea mai des întâlnită cauză pentru sângerările rectale și sunt responsabili implicit de apariția sângelui în scaun. În funcție de localizare, hemoroizii sunt interni și externi. De asemenea, hemoroizii sunt clasificați în 4 categorii/grade, în funcție de stadiul lor evolutiv. Chiar dacă sângele observat în scaun nu pune în pericol viața pacientului, este nevoie de un consult de specialitate și de un tratament corespunzător, pentru a elimina disconfortul produs de această boală care afectează pacienți de toate vârstele.

Boala Chrohn, inflamația ce produce hemoragii  

Această boală este o boală inflamatorie a colonului și produce hemoragii, în anumite situații. Poate fi recunoscută după simptome precum oboseală, scădere în greutate, dureri abdominale, diaree severă și sânge în scaun. Nu există un tratament care să vindece în totalitate această boală, însă simptomele pot fi ținute sub control, prin tratament corespunzător. În momentul în care simptomele persistă, vizita la medic devine o necesitate, deoarece boala Chrohn poate duce la complicații, precum ocluzia intestinală.

Polipi și fistule anale

Prezența sângelui în scaun poate fi explicată și prin existența fie a unor polipi, fie a unor fistule anale. Polipii de dimensiuni mari pot să sângereze, de unde și prezența sângelui în scaun și necesită investigații suplimentare, deoarece în unele cazuri aceștia se pot transforma în cancer.

Fistulele anale sau abcesele anale au ca simptom tot sângele în scaun, alături de alte simptome precum febra și frisoanele, senzația de presiune, precum și apariția unui punct roșu, plin cu puroi. Factorii de risc pentru apariția fistulelor anale sunt reprezentați de afecțiuni precum bolile inflamatorii colonice și bolile cu transmitere sexuală.

În anumite cazuri, medicamentele și suplimentele alimentare pot duce și ele la apariția sângelui în scaun sau a scaunelor de culoare închisă.

Vizita la medic este recomandată atunci când scaunul este închis la culoare. O examinare clinică, testele de laborator și testele de imagistică ajută în diagnosticarea exactă a afecțiunii semnalate prin prezența scaunului închis la culoare. De asemenea, colonoscopia poate fi recomandată, atunci când există suspiciunea existenței unei hemoragii la nivel gastrointestinal.