Care este rolul vitaminei D în organism?

Care este rolul vitaminei D în organism?

Vitamina D este esențială pentru a menține un organism sănătos. Această vitamină este procesată în mod natural atunci când corpul este expus la soare. De asemenea, sunt anumite alimente care conțin vitamina D, precum peștele și ouăle. Rolul vitaminei D este, printre altele, de a asimila calciul și de a asigura o mineralizare osoasă normală. De ce este atât de importantă vitamina D și cum te ajută, mai exact? Citește acest material.

Vitamina D este unul din cei 24 de micronutrienți esențiali în funcționarea corespunzătoare a organismului, fiind solubilă în grăsimi. Există mai multe variante ale acestei vitamine, cele mai importante fiind vitamina D2 (realizată de plante) și vitamina D3, produsă de corpul uman în urma expunerii la soare. Tot aceste două variante pot fi găsite și în anumite alimente. În principal, rolul vitaminei D este de a menține un nivel normal de calciu și fosfor în sânge, ajutând totodată la absorbția calciului în organism. Alte beneficii pe care le are această ”simplă” vitamină pot fi regăsite mai jos:

Vitamina D, rol esențial în funcționarea optimă a tiroidei, paratiroidei și hipofizei

Glanda tiroidă ajută corpul să funcționeze corespunzător prin reglarea proceselor care au loc la nivelul acestuia. Când glanda tiroidă secretă fie prea mulți, fie prea puțini hormoni, pot apărea probleme în funcționarea întregului corp și apar afacțiunile. De aceea, este foarte important ca aceasta să rămână în stare perfectă de funcționare. Un rol în acest sens îl are vitamina D.

Vitamina D previne apariția osteoporozei și fracturilor

Deoarece ajută la absorbția calciului în sânge și la menținerea unui nivel optim al acestuia, se poate spune că vitamina D ajută la prevenirea osteoporozei și fracturilor, afecțiuni direct legate de sănătatea oaselor și articulațiilor.

Vitamina D te ajută să ai o inimă sănătoasă

Vitamina D are rol esențial în reglarea ritmului cardiac. O lipsă a vitaminei D poate deregla acest proces, inima fiind direct afectată. De aceea, este important să te asiguri că ai o cantitate optimă de vitamina D la nivelul corpului, pe care să o expui fie din alimente, fie în urma expunerii la soare.

Stimulează activitatea sistemului imunitar

Poate cel mai important rol pe care îl are vitamina D este acela de a stimula activitatea sistemului imunitar, potențând totodată și proprietățile vitaminei A și vitaminei C în organism, esențiale și ele în a avea un sistem imunitar puternic.

Vitamina D mai ajută la prevenirea bolilor autoimune, precum și a unor forme de cancer, potrivit unor studii existente.

Care sunt alimentele care conțin vitamina D?

Sunt câteva alimente care conțin vitamina D, printre acestea numărându-se: uleiul de pește, diferite tipuri de pește (somon, păstrăv, ton, hering, macrou), diferite produse lactate, ciuperci, carne de vită, cereale fortificate, margarina, gălbenuș de ou.

Care este necesarul zilnic de vitamina D?

Pentru o persoană sănătoasă, necesarul zilnic de vitamina D este următorul:

  • 0 -12 luni – 400 UI/zi
  • 1 - 70 de ani– 600 UI/zi
  • Persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi

Mare atenție! Excesul de vitamina D poate fi dăunător, de aceea înainte de a începe administrarea unor suplimente alimentare de vitamina D, este nevoie să realizați câteva analize de sânge dedicate, ale căror rezultate să fie interpretate de un medic de specialitate. Acesta poate recomanda, în funcție de nevoile pe care le aveți, necesarul optim de vitamina D.

Printre complicațiile produse de excesul de vitamina D se numără problemele renale.

Testul de sânge care determină cantitatea de vitamina D în sânge este  25-OH-vitamina D (25(OH)D), care indică rezerva de vitamina D.