Pete roșiii pe corp: ce boli pot indica?

Pete roșiii pe corp: ce boli pot indica?

Petele roșii de pe corp pot avea numeroase cauze, de la afecțiuni minore până la probleme medicale mai grave, indiferent de zona în care apar. Dacă observați astfel de pete, este important să consultați un medic pentru o evaluare adecvată și diagnostic corect. Dacă nu sunt tratate, acestea pot duce la complicații. Iată care sunt bolile care pot fi anunțate prin petele roșii pe corp!

Petele roșii pot avea diferite dimensiuni, forme și nuanțe și pot fi cauzate de o varietate de factori. În unele situații, petele roșii pot fi plate, în altele ridicate. Sunt anumite situații în care acestea produc mâncărimi sau durere. De asemenea, uneori petele roșii apar pe corp fără a genera și alte simptome.

Care sunt afecțiunile care pot fi asociate cu apariția petelor roșii?

Dacă observi apariția petelor roșii pe corp, este un semn clar că este nevoie să mergi la un consult de specialitate, pentru a identifica exact cauza care a dus la apariția acestora. Cu cât amâni mai mult tratamentul, cu atât cresc șansele ca aceste pete roșii să se extindă și să ducă la diferite complicații. Afecțiunile indicate de prezența petelor roșii pe corp pot fi multiple.

Iată care sunt cele mai des întâlnite cauze ale petelor roșii la nivelul corpului:

Dermatite și pete roșii

Dermatitele sunt inflamații ale pielii care pot provoca apariția petelor roșii, alături de mâncărime. Sunt mai multe tipuri de dermatită, clasificate în funcție de cauza declanșatoare.

Dermatita atopică: Este cea mai frecventă formă. Se manifestă prin piele uscată, mâncărime intensă, înroșire și erupții cutanate. Este adesea întâlnită la persoanele cu antecedente medicale de alergii sau astm.

Dermatita de contact: Apare ca reacție la contactul cu anumite substanțe și poate fi dermatită de contact alergică și dermatită de contact iritativă. Prima este cauzată de o reacție alergică la o substanță, cum ar fi nichelul sau otrava iederii. Cea de-a doua apare atunci când o substanță iritantă, provoacă inflamația directă a pielii.

Printre cele mai frecvent întâlnite forme de dermatită se numără și dermatita seboreică, ce afectează adesea scalpul, fața și urechile, cauzând pete roșii, scuame și mâncărime.

Tratamentul dermatitei sau al eczemei depinde de tipul și severitatea acesteia.

Urticarie și pete roșii pe corp

Petele roșii pe corp pot să fie un simptom pentru urticarie, o boală ce poate fi declanșată de o reacție alergică (la anumite medicamente sau alimente) sau de anumite boli. Urticaria poate fi acută sau cronică. În cazul în care este acută, simptomele apar brusc și pot dura de la câteva ore la câteva zile. În cazul urticariei cronice, simptomele persist mai mult de 6 săptămâni și este nevoie de investigații suplimentare pentru identificarea cauzei exacte.

Vasculite

Vasculita reprezintă inflamația vaselor de sânge, care include artere, vene și capilare. Când aceste vase se inflamează, ele se pot îngroșa, se pot îngusta sau se pot închide, limitând sau blocând complet fluxul de sânge către țesuturile și organele din corp. Acest lucru poate cauza o varietate de simptome și complicații în funcție de organele afectate. Printre aceste simptome se numără:

  • Febră, oboseală și pierderea în greutate
  • Erupții cutanate, ulcerații sau pete purpurii
  • Dureri articulare
  • Probleme respiratorii
  • Probleme renale

Infecții fungice

Anumite infecții fungice pot provoca pete roșii pe piele. Infecțiile fungice (sau micotice) sunt cauzate de ciuperci care pot coloniza pielea, unghiile, mucoasele și alte părți ale corpului. Ciupercile trăiesc în mod normal pe corpul nostru fără a cauza probleme. Cu toate acestea, în anumite condiții, ele pot provoca infecții.

Rubeola și varicela

Atât rubeola, cât și varicela pot duce la apariția de pete roșii pe corp. Deoarece amândouă sunt boli virale, ce se pot transmite ușor de la o persoană la alta, consultul de specialitate este recomandat a fi efectuat în cel mai scurt timp de la apariția simptomelor. În cazul varicelei, simptomele specifice, ușor de recunoscut sunt:

  • Mâncărimi
  • Pete roșii, care se transformă în bășicuțe umplute cu lichid

Zona zoster

Zona zoster este cauzată de același virus ca varicela și afectează nervii. După ce o persoană a avut varicelă, virusul rămâne în organism într-o stare latentă în celulele nervoase și poate reactiva mai târziu, cauzând zona zoster.

Simptomele cele mai evidente ale zonei zoster sunt durerile și erupțiile cutanate. Alături de acestea mai pot să apară simptome precum:

  • arsură, furnicături sau amorțeală în zona în care va apărea erupția
  • erupție cutanată care începe ca pete roșii, care apoi evoluează în vezicule pline cu lichid
  • febră, frisoane și dureri musculare
  • sensibilitate la atingere
  • cefalee

Erupția apare de obicei pe un singur latură a corpului și urmează traseul unui nerv. Cel mai frecvent este afectat toracele, dar poate apărea oriunde pe corp.

Alte afecțiuni care mai pot fi anunțate prin pete roșii pe corp sunt tulburările autoimune, infecțiile bacteriene, precum și bolile cu transmitere sexuală.

Dacă aveți pete roșii pe corp, mai ales dacă sunt însoțite de alte simptome cum ar fi febră, dureri, oboseală sau mâncărime, este important să consultați cu un medic pentru un diagnostic corect și tratament adecvat.