Steatoza hepatică poate fi vindecată în etapele timpurii ale bolii

Steatoza hepatică poate fi vindecată în etapele timpurii ale bolii

Steatoza hepatică sau ficatul gras reprezintă acumularea de grăsime în exces la nivelul țesutului hepatic. În cele mai multe din cazuri, steatoza hepatică este asimptomatică, tocmai de aceea este și descoperită întâmplător în cadrul unui examen ecografic de rutină. Această afecțiune este diagnosticată mult prea ușor, doar pe baza examinării ecografice, fără a se întruni și alte criterii de diagnosticare.

În cele mai multe din cazuri, steatoza hepatică este descoperită întâmplător, în timpul unui examen ecografic de rutină sau atunci când medicul de specialitate recomandă analize uzuale, ale căror rezultate prezintă valori anormale. Anamneza, testele de laborator și investigațiile imagistice pot ajuta în diagnosticarea acestei afecțiuni.

Diagnosticul de ficat gras este pus uneori mult prea rapid

  ”Din practica mea medicală, am constatat că diagnosticul ecografic de steatoză hepatică este mult prea ușor și des pus, fără a fi întrunite și celelalte criterii diagnostice. Aceasta se datorează  faptului că aprecierea steatozei este deseori una subiectivă, ce ține de cel ce efectuează examinarea ecografică, dar și de o așteptare a pacientului de a primi un diagnostic, care să justifice niște simptome pe care le prezintă. Aceste simptome de  oboseală, durere în partea dreaptă, subcostal, meteorism, disconfort digestiv, nu au întodeauna drept cauză reală steatoza hepatică. Un alt aspect foarte des întâlnit este reprezentat de faptul că pacientul primește acest diagnostic fără să i se explice stadiul steatozei, ce reprezintă, ce a cauzat-o, ce poate face ca să reducă conținul de grăsime de la nivelul ficatului”, menționează Dr. Codruța RUSU, medic specialist medicina internă, competență în ecografie generală.

Cum evoluează ficatul gras?

Steatoza hepatică poate fi alcoolică sau non-alcoolică. În cazul steatozei hepatice alcoolice, consumul excesiv de alcool este principala cauză care duce la apariția afecțiunii.

Atunci când vorbim de steatoza hepatică non-alcoolică, aceasta are alte cauze declanșatoare, printre ele numărându-se diabetul zaharat sau toleranța redusă la glucoză orală, infecțiile cu virusul hepatic C sau B, diferite boli metabolice sau infecția cu HIV. De asemenea, sarcina sau administrarea unor medicamente pot avea un rol la fel de important în apariția acestei boli.

Steatoza hepatica are in general 4 etape de evolutie:

  • Ficat gras simplu: În acest caz, există acumulare în exces de grăsime la nivelul ficatului. Acest tip de steatoză este ușoară, și poate fi tratată prin schimbarea modului de viață, în cele mai multe din cazuri. 
  • Steatohepatita. Pe lângă excesul de grăsime, apare și o inflamație la nivelul ficatului și poate fi determinată de consumul de alcool, prezentei virusurilor hepatice A, B, C, creșteri ale trigliceridelor, diabet zaharat. În primele faze este o steatoză moderată. 
  • Fibroza. Apare în momentul în care inflamațiile de la nivelul ficatului au produs cicatrici și apare fibroza. Este o steatoză moderat-severă.
  • Ciroza. Este o formă de steatoză severă și apare atunci când cicatrizarea ficatului s-a extins.

Ce simptome prezintă pacientul?

Un pacient care are ficatul gras va manifesta diferite simptome, multe dintre ele nespecifice, deoarece ficatul ”nu doare”. Cei mai mulți pacienți cu steatoză hepatică menționează faptul că au o senzație de plenitudine, resimțită în partea dreaptă a abdomenului și dureri abdominale, simptome ce pot fi confundate foarte ușor cu cele ale afecțiunilor digestive. De asemenea, poate să slăbească sau să își piardă pofta de mâncare. În general, pacienții menționează și starea de slăbiciune și oboseală extremă, care îi împiedică uneori să își desfășoare activitățile zilnice obișnuite.

Simptomele ficatului gras pot avea și alte cauze

Simptomele pe care le acuză pacientul pot fi cauzate și de alte stări sau afecțiuni. De exemplu, oboseala apare în foarte multe situații, precum:

  • program prelungit de muncă
  • lipsa odihnei
  • nerespectarea orelor de somn
  • mesele neregulate ce devin obișnuință din cauza serviciului
  • stresul
  • probleme de cauză emoțională, sufletească sau stări depresive.

Meteorismul abdominal e un simptom digestiv care poate fi prezent și în alte afecțiuni, nu numai în cazul ficatului gras. Alte afecțiuni ce sunt anunțate de acest simptom sunt: dischinezie biliară\fiere leneșă, intestin cu motilitate redusă sau cu lungime excesivă\megadolicocolon, diabet zaharat prin gastropareză diabetică, alimente ce produc gaze, gen fasole, varză, cartofi, mazăre, etc.

Durerea în partea dreaptă este cel mai adesea dată de colecist, ficatul fiind un organ ce nu doare decât în anumite situații, în cazuri avansate de steatoză, când ficatul este mult mărit sau atunci există și inflamație hepatică.

Poate fi tratat ficatul gras?

În primele etape ale steatozei, evoluția bolii poate fi prevenită, iar simptomele pot fi ameliorate, prin respectarea unui regim igieno-dietetic, ce necesită respectarea unor reguli simple. Acestea implică:

  • schimbarea stilului de viață
  • scăderea consumului de dulciuri și grăsimi
  • scăderea în greutate printr-o dietă echilibrată, hipocalorică, bogată în legume, fructe, grăsimi sănătoase (ulei de masline) pentru o perioadă îndelungată de timp
  • exercițiu fizic regulat
  • respectarea orelor de masă, a programului de odihnă
  • evitarea pe cât posibil a stresului
  • limitarea până la reducerea totală a consumului de alcool.

Tratamentul medicamentos al acestei boli este adaptat în funcție de particularitățile fiecărui caz. De exemplu, în steatoza hepatică simplă se recomandă utilizarea fosfolipidelor esențiale, cunoscute sub numele de protectoare hepatice.

În cele mai multe, situații steatoza este ușoară sau moderată și prin măsurile igieno-dietetice, poate fi stopată evoluția bolii.

Articol realizat de Dr. Codruța RUSU, medic specialist medicină internă.