Ortopedie: Scolioza la copii și adulți

Ortopedie: Scolioza la copii și adulți

Scolioza este o afecțiune care apare atât la copii, cât și la adulți. De cele mai multe ori, se dezvoltă în copilărie, iar dacă nu este tratată, afectează inclusiv viața de adult a pacientului. Simptomele acesteia pot fi subtile în fazele de început, tocmai de aceea și diagnosticarea este târzie. Ce este scolioza, cum se manifestă și ce soluții de tratament există în cazul acestei boli, aflați din acest material.

Scolioza face parte din categoria afecțiunilor destul de des întâlnite, atât în cazul copiilor, cât și a adulților.

Ce este scolioza?

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale, care se manifestă printr-o curbare și o torsiune a vertebrelor una față de cealaltă. În majoritatea cazurilor, apare în copilărie, ca urmare a unor factori externi, însă poate fi și efectul unei malformații congenitale.

Cele mai des întâlnite forme de scolioză sunt scolioza toracică și scolioza lombară.

Potrivit studiilor existente, România se află pe primele locuri în ceea ce privește incidența aceste afecțiuni. Scolioza poate varia ca gravitate, de la formele ușoare, la cele severe.

De ce apare scolioza?

În destul de multe situații, motivele care duc la curbarea coloanei vertebrale nu sunt pe deplin cunoscute. Sunt situații în care scolioza are cauze congenitale.

Există însă cazuri în care apariția scoliozei este direct condiționată de afecțiuni precum: paralizia cerebrală, distrofia musculară, precum și lungimea picioarelor (dacă un picior este mai scurt decât celălalt, poate să apară scolioza)

De asemenea, osteoporoza și o postură incorectă pot contribui la dezvoltarea ei. O importanță deosebită o are și perioada de creștere rapidă din timpul pubertății, în special la fete, unde boala poate progresa mai rapid.​

Scolioza la copii

Potrivit experienței clinice și a studiilor efectuate, scolioza este o problemă întâlnită preponderent copiii de vârstă școlară. Cea mai des întâlnită formă întâlnită la copii este scolioza idiopatică, iar în majoritatea cazurilor, riscul mai ridicat este în jurul vârstei de 10 ani.

Tocmai de aceea, este important ca părinții să fie foarte atenți la anumite aspecte ce țin de postura copiilor:

  • Corpul se înclină într-o parte
  • Un șold este mai proeminent decât celălalt
  • Talia pare neuniformă

Atunci când apar aceste simptome, este important un consult ortopedie, pentru diagnosticare exactă. Poți apela cu încredere la serviciile specialiștilor Centrului Medical Iowemed Constanța! Serviciile medicale Ortopedie sunt decontate CAS.

Scolioza: primele semne

În fazele incipiente, boala poate fi asimptomatică. Atunci când apar simptomele, acestea sunt direct legate de postura pacientului și lipsa de simetrie la nivelul taliei, șoldurilor, umerilor.

Curbura coloanei poate să nu fie atât de vizibilă în primele faze evolutive ale bolii, însă pe măsură ce boala evoluează, curbura pune presiune asupra nervilor și măduvei spinării. În această etapă, poate să apară durerea de spate, alături de slăbiciune, amorțeală sau durere la nivelul picioarelor.

Un alt semn important este și prezența senzației de oboseală după perioade lungi de stat în picioare sau jos. Explicația este simplă: curba este mai pronunțată și este nevoie ca mușchii din jurul coloanei să lucreze mai mult pentru a menține corpul drept.

În cazurile severe, scolioza poate pune presiune inclusiv pe cutia toracică, reducând capacitatea pacientului de a respira corespunzător.

Cum este diagnosticată scolioza la copii și adulți?

Identificarea timpurie a scoliozei este esențială pentru managementul eficient al condiției. Screening-ul regulat la copii poate detecta scolioza înainte de apariția simptomelor vizibile.

Diagnosticul scoliozei este în principal radiologic, în urma unui consult de pediatrie sau ortopedie (pediatrică). Medicul de specialitate examinează clinic pacientul, în primul rând, pentru a vedea cât de deformată este coloana vertebrală. 

În cadrul examinării fizice, medicul verifică mișcările active ale coloanei vertebrale în segmentul cervical, toracic și lombar, prin flexiune, extensie și blit lateral.

O metodă poate fi și testul Adam (care diferențiază scolioza structurală de cea nestructurală), precum și teste neurologice.

Apoi, cu ajutorul unui scoliometru, medicul măsoară înclinarea gibozității costale. Dacă valoarea este mai mare de 7 grade, atunci riscul ca pacientul, fie adult, fie copil, să aibă scolioză, este foarte ridicat.

O radiografie a coloanei vertebrale este esențială. Aceasta oferă imagini exacte ale scheletului, de la meatul auditiv până sub trohanterul mic.

În funcție de rezultatele tuturor acestor investigații, medicul va recomanda cea mai eficientă soluție de tratament.

Poate fi tratată scolioza?

Eficiența soluției de tratament pentru scolioză este direct condiționată de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt stadiul evolutiv al bolii, precum și vârsta pacientului.

În cazul scoliozei la copii, medicul poate recomanda purtarea unui corset special, pentru o perioadă determinată. Corsetul este tratamentul medical standard pentru cele mai multe cazuri de scolioză și poate reduce curbura coloanei vertebrale.

De asemenea, parte a soluției de tratament poate fi un program intensiv, personalizat, de kinetoterapie și gimnastică medicală. În cazurile mai severe, soluția de tratament poate fi intervenția chirurgicală pentru a reduce sau elimina deformarea coloanei.

În concluzie, este foarte important ca scolioza să fie diagnosticată timpuriu, astfel încât progresia bolii să poate fi prevenită, iar eficiența tratamentului recomandat să fie maximă.

Dacă observați semne ale scolizei la copil, este foarte important să vă programați la un consult de specialitate, cum ar fi cel de ortopedie (pediatrică).

Pentru a vă programa la unul din specialiștii Ortopedie din cadrul Centrului Medical Iowemed Medicover Constanța, puteți apela numărul de telefon 0241.962.