Mâini și picioare umflate? Ai putea avea aceste afecțiuni!

Mâini și picioare umflate? Ai putea avea aceste afecțiuni!

Ți se întâmplă des să ai mâinile și picioarele umflate? De fiecare dată, există o afecțiune medicală ce se află în spatele acestui simptom, numit edem. Ar putea fi vorba de aceste afecțiuni!

Edemul reprezintă umflarea diferitelor zone ale corpului, ca urmare a retenției de apă la nivelul țesuturilor. De cele mai multe ori, acesta afectează extremitățile corpului, cum ar fi mâinile și picioarele. În cazuri rare, afectează inclusiv organele genitale externe.

Edemul este frecvent întâlnit, iar cauzele care duc la apariția acestuia sunt multiple. Uneori, administrarea unor medicamente poate declanșa umflarea mâinilor și picioarelor, edemul fiind un efect secundar. Printre medicamentele care pot produce edeme se află estrogenii, antidiabeticele orale și antiinflamatoarele nesteroidiene.

Însă edemul poate să apară și la nivelul organelor interne, cum ar fi plămânii, de exemplu.

Deoarece cauzele instalării edemului pot fi multiple, este necesar un consult de specialitate și investigații suplimentare, care să stabilească exact cauzele apariției acestuia.

Printre posibilele afecțiuni care pot avea ca simptom edemul, se numără ciroza ficatului, artrita reumatoidă și afecțiunile renale. Însă acestea nu sunt singurele. Dacă observi că mâinile și picioarele se umflă foarte des, programează-te pentru un consult.

Edemul, simptom pentru ciroza ficatului

Ciroza are ca simptom principal umflarea mâinilor și picioarelor, mai ales în stadiile avansate ale bolii. Odată cu acest simptom, apare și umflarea abdomenului, din cauza faptului că ficatul nu mai poate produce proteine sanguine, precum albumina. Retenția de lichide poate duce la deshidratare și durere, în unele cazuri.

Printre alte complicații ale cirozei se numără icterul, malnutriția, diferite boli ale oaselor și boala tromboembolică.

Afecțiunile renale și edemul

Funcția principală a rinichilor este aceea de a filtra toxinele din sânge și de a le elimina din oganism. Atunci când această funcție vitală este compromisă, pot apărea diferite afecțiuni, anunțate, printre altele, de umflarea mâinilor și picioarelor, ca urmare a retenției de sodiu. Urina acidă, sângele în urină și pleoapele umflate pot fi alte 3 simptome pentru bolile rinichilor. Atenție sporită la edeme, mai ales dacă vin însoțite și de alte simptome.  

Artrita reumatoidă

Artrita este o boală inflamatorie cronică sau acută, ce afectează articulațiile. Edemul poate să apară la nivelul zonei afectate, fiind însoțit de durere și roșeață. Dacă simți o ridigitate a articulațiilor, febră și o lipsă a poftei de mâncare, cauza poate fi artrita reumatoidă.

Insuficiența venoasă cronică

Insuficiența venoasă cronică apare atunci când valvele venoase nu se mai închid corespunzător, rezultatul fiind obstrucționarea curgerii normale a sângelui. Pacienții care suferă de insuficiență venoasă cronică vor observa apariția edemelor la nivelul picioarelor, cauza fiind stagnarea sângelui în vene. În timp, acestea pot duce la apariția ulcerațiilor. Purtarea ciorapilor compresivi și drenajul limfatic pot ajuta la ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni. În stadiile avansate însă, soluțiile eficiente de tratament sunt scleroterapia, ablația și bypass-ul venos.  

Mâinile și picioarele umflate mai pot indica tromboză venoasă profundă, insuficiență cardiacă congestivă, precum și septicemie.

La Centrul Medical Iowemed Constanța, pacienții care au Insuficiență venoasă (cronică) (periferică), beneficiază de servicii medicale decontate CAS (în cadrul Spitalizării de Zi).