Întrebări și răspunsuri esențiale despre hipotiroidism

Întrebări și răspunsuri esențiale despre hipotiroidism

Hipotiroidismul este o afecțiune destul de frecvent întâlnită, ce apare în momentul în care glanda tiroidă produce prea puțini hormoni tiroidieni. Această producție deficitară atrage după sine, pe lângă simptomele specifice hipotiroidismului și alte afecțiuni, prin incetinirea generalizata a proceselor metabolice. Află din acest material răspunsurile la întrebările esențiale despre hipotiroidism.

Hipotiroidia este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni T3 și T4.

Cauzele principale ale apariției hipotiroidismului sunt: deficitul de Iod din mediu și boala autoimună Hashimoto.

Riscul de apariție a hipotiroidismului crește odată cu vârsta.

Glanda tiroidă este controlată de glanda pituitară, care este situată în partea inferioară a creierului. Glanda pituitară produce un hormon numit hormonul de stimulare a tiroidei. În hipotiroidie, nivelul ecestui hormon crește, în încercarea de a stimula tiroida să secrete mai mulți hormoni tiroidieni.  

Acest proces poate fi observat foarte ușor prin analizele de sânge specifice.

Hipotiroidismul poate fi primar, secundar sau terțiar.

  • Hipotiroidismul primar poate fi congenital prin deficitul de dezvoltare sau chiar absența de glandă tiroidă sau dobandit ca in cazul tiroiditei Hashimoto (distrugerea glandei tiroide prin mecanisme autoimune), post ablație tiroidiană chirurgicală, medicamentoasă sau iradiere.
  • Hipotiroidismul secundar sau hipofizar apare în cazul hipopituitarismului  și determină scăderea sintezei de TSH.
  • Hipotiroismului terțiar sau hipotalamic caracterizat de activitate scăzută sau calitate slabă a hormonilor tiroidieni.

Hipotiroidismul și creșterea în greutate

Există părerea general împărtășită că o creștere în greutate, adesea inexplicabilă, chiar pe fondul unei lipse a poftei de mâncare și dificultăți în obținerea unor rezultate prin diete,  ar fi cauzate de probleme cu tiroida. Această părere este adevarată și se explică prin faptul că în hipotiroidism  alimentele nu sunt transformate în energie ci în depozite adipoase. Intoleranța la frig, somnolența, oboseala, căderea părului, tegumente uscate și reci, hipoacuzie, sunt alte simptome specifice afecțiunii.

Hipotiroidismul și problemele de memorie

O persoană care suferă de hipotiroidism poate avea probleme de memorie, ca urmare a secreției deficitare de hormoni tiroidieni. Ceața mentală poate fi un alt simptom care se manifestă în cazul acestei boli. Deoarece pierderea memoriei nu este un simptom specific, ci dimpotrivă, este un simptom care poate fi regăsit și în cazul a multiple afecțiuni neurologice, consultul de specialitate este primul pas pentru a obține un diagnostic exact și un plan de tratament.

Cine are risc mai mare de hipotiroidism?

Hipotiroidismul apare mai des la femei, precum și la pacienții care au avut sau au o afecțiune autoimună. Riscul crește dacă există antecedente familiale de hipotiroidism.

Apar și dureri musculare la pacienții cu hipotiroidism?

Durerile musculare și articulare pot apărea la pacienții în vârstă, diagnosticați cu hipotiroidism, la fel și insuficiența cardiacă. Chiar dacă la prima vedere hipotiroidismul nu pare o afecțiune periculoasă, hipotiroidismul are nevoie de atenție ”specială” și de o monitorizare eficientă, pentru a nu duce la complicații nedorite.

Dereglările menstruale și hipotiroidismul

Majoritatea disfuncțiilor legate de ciclul menstrual sunt un simptom comun pentru tulburările funcției glandei tiroide, iar hipotiroidismul se află printre acestea. Mai mult decât atât, o mare parte din cazurile de infertilitate au drept cauză hipotiroidismul. Dacă ciclul menstrual este dereglat, primul pas pentru un diagnostic exact este să te programezi pentru o consultație de specialitate. Cu siguranță medicul de specialitate îți va recomanda și un set de analize de sânge și alte investigații suplimentare, care să confirme sau să infirme acest diagnostic.

Sarcina poate declanșa hipotiroidismul ?

Da, sarcina vine cu o serie de schimbări hormonale și poate duce implicit la întreruperea secreției de hormoni. Tocmai de aceea, este importantă monitorizarea nivelului de hormoni atunci când pacienta este însărcinată.

Există tratament pentru hipotiroidism?

Hipotiroidismul poate fi tratat foarte eficient prin medicamente. Odată tratat în mod adecvat, afecțiunea este stabilizată. Din când în când, funcționarea glandei tiroide poate fi afectată. Acesta este motivul pentru care este importantă supravegherea continuă. Pe termen lung, dacă nu este tratată, această boală poate deveni o urgență medicală. Uneori, hipotiroidismul poate provoca implicit probleme cardiace și slăbiciune musculară.

Poate fi prevenit hipotiroidismul?

Da, hipotiroidismul poate fi prevenit. A avea un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă sănătoasă, este cel mai bun mod de a preveni declanșarea hipotiroidismului. Un somn bun, reducerea nivelului de stres și renunțarea la fumat și la alcool pot fi soluții foarte eficiente.

Articol realizat de Dr. Rusu Codruta, Medic specialist Medicina interna