Diabetul de tip 2: Care este alimentul care poate reduce riscul după diagnosticarea diabetului gestațional?

Diabetul de tip 2: Care este alimentul care poate reduce riscul după diagnosticarea diabetului gestațional?

Un studiu recent arată faptul că există un aliment care ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 după diagnosticarea diabetului gestațional. Acest aliment este cafeaua și se pare dacă este consumată cu moderație poate scădea riscul de diabet de tip 2 ce se poate instala în urma sarcinii.

Consumul regulat de cafea este asociat cu un risc redus de diabet de tip 2 în rândul pacientelor cu antecedente de diabet gestațional. Aceasta este concluzia unui studiu ce a fost publicat în The American Journal of Clinical Nutrition. Află din acest material tot ce ai nevoie să știi despre diabetul gestațional și diabetul de tip 2.

Ce este diabetul gestațional?

Diabetul gestațional este un tip de diabet care se dezvoltă în timpul sarcinii. Această afecțiune poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață, după naștere.

În timpul sarcinii, activitatea insulinei este blocată de hormonii secretați de placentă. Atunci când o femeie dezvoltă diabet gestațional, pancreasul ei este incapabil să accelereze producția de insulină pentru a contrabalansa această nouă stare de rezistență la insulină.  În acest fel, apare insulinorezistența, care duce la o utilizare neadecvată a insulinei și implicit la imposibilitatea de a elimina glucoza din organism. Drept urmare, glucoza se acumulează în exces la nivelul sângelui și ”rezultatul ” final este hiperglicemia.

Ești în risc de a face diabet gestațional?

Obezitatea sau supraponderabilitatea sunt mari factori de risc în ceea ce privește diabetul gestațional. De asemenea, pacientele care au avut sindromul ovarelor polichistice au și ele un risc ridicat în ceea ce privește diabetul gestațional. Alți factori de risc relevanți sunt:

  • Prezența unei nașteri anterioare a unui copil peste 4,5 kilograme
  • Antecendente familiale de diabet

Cum este diagnosticat diabetul gestațional?

Dacă pacienta are senzația permanentă de oboseală și de gură uscată și observă infecții recurente, atunci cel mai probabil este vorba despre diabet gestațional. Setea excesivă și urinările frecvente sunt simptomele principale ale acestei afecțiuni.

Dacă există aceste simptome și uneori chiar și în lipsa lor, medicul de specialitate poate recomanda efectuarea unui test de toleranță la glucoză în sarcină sau TTGO. Acest test se efectuează în săptămânile 24-28 de sarcină și implică respectarea unor reguli, pentru o acuratețe maximă a rezultatelor.

  • În noaptea de dinainte și în dimineața testului, pacienta nu trebuie să mănânce și să bea nimic
  • Sângele va fi recoltat, în primă fază, pe nemâncate
  • Ulterior, pacienta va bea un lichid care conține glucoză
  • După o oră, pacientei i se va recolta din nou sânge, pentru a vedea reacția organismului la ingerarea băuturii cu glucoză.

Diabet gestațional: care sunt valorile care să te îngrijoreze?

O glicemie normală în sarcină este cea a cărei valoare se află sub pragul de referință de 92 mg/dl. Orice valoare a glicemiei peste 92 este considerată anormală, iar pacienta poate fi diagnosticată cu diabet gestațional. Dacă valoarea glicemiei în sarcină se află în intervalul 92-119 mg/dl , se recomandă efectuarea testului de toleranță la glucoză.

Diabetul gestațional poate duce ulterior la diabet de tip 2?

Da, sunt destul de multe cazurile în care pacientele care dezvoltă diabet getațional să fie diagnosticate după naștere cu diabet de tip 2, în funcție de particularitățile fiecărui caz. În cele mai multe cazuri diabet gestațional dispare după perioada sarcinii și după naștere.

Diabetul gestațional necontrolat este asociat cu riscuri în ceea ce privește dezvoltarea sarcinii și sănătatea fătului. Acesta poate duce inclusiv  la o creștere fetală excesivă, o naștere dificilă, leziuni la naștere și niveluri scăzute de zahăr în sânge la copil după naștere, potrivit specialiștilor.

Cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2?

Un studiu recent arată că dacă pacienta consumă cafea moderat în perioada sarcinii, acest lucru ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 în rândul persoanelor care au avut diabet gestațional. Diabetul este o boală cronică care poate duce la multe  probleme de sănătate dacă afecțiunea nu este tratată corespunzător.

Atenție, însă, consumul excesiv de cafea este interzis în perioada sarcinii, atât pentru efectele pe care le are asupra mamei, cât și asupra fătului. Dacă medicul de specialitate nu recomandă acest lucru, atunci această decizie trebuie respectată.

Studiul arată arată că un consum moderat de cafea este asociat cu un risc scăzut de apariție a diabetului de tip 2, în special atunci când băuturile îndulcite artificial sunt înlocuite cu cafea. Mai exact, înlocuirea unei cești de băutură îndulcită cu zahăr cu o cafea mică pe zi a fost asociată cu o scădere de 17% a riscului de diabet de tip 2.

La studiu au participat  peste 4.500 de femei, iar cercetarea a inclus  date de bază și o monitorizare periodică. Participantele au fost urmărite în medie pentru o perioadă de peste 24 de ani.

Concluzia studiului este că acest aliment, cafeaua, atunci când este consumat în mod corespunzător - fără zahăr și fără produse lactate integrale sau cu un conținut ridicat de grăsimi, a fost legată de un risc mai mic de diabet de tip 2 în rândul acestor femei, care aveau un risc ridicat.  

Datele colectate însă nu sunt suficient de relevante în acest moment pentru a emite o opinie medicală pertinentă. Sunt necesare mai multe studii pentru a examina rolul consumului de cafea în contextul local cu rezultate majore pentru sănătate

Monitorizarea valorilor glicemiei, menținerea unei greutăți sănătoase și efectuarea de exerciții fizice în mod regulat reprezintă cele mai bune soluții pentru a preveni apariția diabetului gestațional. Studiile au arătat că adoptarea unui stil de viață sănătos poate reduce incidența anuală a diabetului cu 30% până la 50%.