De ce este important să ții colesterolul sub control?

De ce este important să ții colesterolul sub control?

Colesterolul este o grăsime/substanță lipidică, prezentă în organismul uman și este esențială în buna funcționare a celulelor și organelor. Deși colesterolul este important pentru organism, nivelurile ridicate de colesterol pot crește riscul de boli cardiovasculare, inclusiv boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Află din acest material tot ce trebuie să știi despre colesterol și despre cât de important este să îl menții sub control.

Există două tipuri principale de colesterol: LDL (lipoproteina cu densitate scăzută) sau colesterolul "rău" și HDL (lipoproteina cu densitate ridicată), sau colesterolul "bun".

LDL-ul este cel care transportă colesterolul de la ficat la alte organe și țesuturi din corp. Dacă există un nivel mult prea mare al colesterolului LDL, acest lucru duce la depunerea de plăci în artere și la creșterea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte afecțiuni cardiovasculare. În plus, colesterolul rău poate duce și la boli de ficat, cum ar fi boala ficatului gras.

HDL-ul este cel care ajută la eliminarea excesului de colesterol din sânge și îl transportă înapoi la ficat pentru a fi eliminat din organism.

Prin urmare, este important să menții nivelul de colesterol sub control prin adoptarea unui stil de viață sănătos și, în unele cazuri, prin administrarea de medicamente prescrise de un medic.

Ce înseamnă un nivel crescut al colesterolului?

Colesterolul ridicat înseamnă prezența în exces a lipidelor în sânge. În termeni medicali, colesterolul ridicat se mai numește hiperlipidemie sau hipercolesterolemie. Prezența lipidelor în exces împiedică organismul să le proceseze cum face în mod normal, iar acestea se vor acumula în atere, alături de alte substanțe din sange și vor duce la formarea plăcilor de aterom.

Un nivel crescut al colesterolului nu înseamnă neapărat că vei avea simptome. Cel mai probabil, îți vei da seama de acest lucru după un consult de specialitate și un set de analize de sânge specifice. Dacă nivelul colesterolului este de peste 240 miligrame/dL, atunci ar trebui să realizezi investigații suplimentare. În cazul colesterolului ridicat, simptomele pot să apară în momentul în care plăcile de aterom s-au format, iar inima poate să fie afectată.

Tocmai de aceea, sunt și recomandate consulturile de rutină și efectuarea analizelor anuale, pentru a putea preveni orice fel de complicații.

O idee preconcepută este legată de faptul că doar populația adultă sau persoanele în vârstă au un nivel ridicat al colesterolului. În realitate, această problemă poate afecta cu atât mai mult populația tânără, chiar și adolescenții.

Chiar dacă un nivel crescut al colesterolului poate să nu producă probleme timp de câțiva ani de zile, în timp, acumularea lipidelor la nivelul arterelor duce la obstrucționarea circulației sângelui și crește dramatic riscul de afecțiuni ce pot pune în pericol sănătatea pacientului.

Ce boli pot crește nivelul de colesterol?

Sunt multe afecțiuni care pot crește nivelul de colesterol. Printre acestea se numără diabetul, obezitatea, hipotiroidismul și hipertiroidismul.

Diabetul și colesterolul

Potrivit unor studii, diabetul poate crește nivelul de colesterol rău, mai exact colesterol LDL. Tocmai de aceea, în cazul pacienților adulți care au diabet medicul poate recomanda implicit medicamente care au ca scop scăderea nivelului de colesterol. Dacă vrei să afli ce diete există pentru pacienții cu diabet, poți accesa acest material.

Obezitatea și colesterolul

Obezitatea și colesterolul sunt strâns legate. Consumul excesiv de grăsimi saturate și grăsimi trans poate crește nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge, aceasta fiind și una din principalele cauze care pot duce la apariția obezității.

  • Grăsimile saturate: Acestea apar mai ales în carne și produse lactate. Ele încurajează ficatul să producă mai mult colesterol LDL.
  • Grăsimi nesaturate: Acestea sunt mai frecvente în pește, plante, nuci, semințe, fasole și uleiuri vegetale. Anumite grăsimi nesaturate pot ajuta la creșterea ratei în care ficatul reabsoarbe și descompune colesterolul LDL.
  • Grăsimi trans: Acestea sunt uleiuri vegetale solide. Producătorii folosesc în mod normal un proces artificial numit hidrogenare pentru a le produce. Alimentele prăjite, produsele de patiserie și alimentele ambalate conțin adesea grăsimi trans.

Alimentația este foarte importantă atunci când vorbim de menținerea unui nivel normal de colesterol. Nu numai cantitatea totală de grăsimi din dietă este importantă, cât și sursa acestora.  

Grăsimile trans cresc nivelul de colesterol LDL și scad nivelul de colesterol HDL. Din acest motiv, un aport ridicat de grăsimi trans este un factor de risc pentru o serie de probleme cardiovasculare.

 Obezitatea poate duce la niveluri ridicate de colesterol și la depunerea de plăci de aterom pe pereții arterelor. De altfel, persoanele care suferă de obezitate au și un risc mare de a dezvolta boli de inimă. Află "Cum să gătești alimentele pentru a scădea nivelul de colesterol?"

Colesterolul și bolile cardiovasculare

Bolile de inimă se află pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea și sunt responsabile de moartea a peste 17 milioane de oameni, la nivel global, în fiecare an. Există opinia preconcepută că bolile cardiovasculare apar numai după o anumită vârstă și că nu sunt atât de periculoase pe cât par. Tocmai de aceea, este nevoie de atenție deosebită în menținerea sub control a colesterolului. Dacă are permanent niveluri ridicate, lipidele în exces se depus la nivelul artrelor de sânge, iar circulația sanguină poate fi obstrucționată. Prezența trombilor sau cheagurilor de sânge poate duce la multiple afecțiuni cardiovasculare, printre care și AVC-ul.

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una din principalele cauze de mortalitate, iar efectele acestuia asupra organismului pot fi destul de grave. Din punct de vedere neurologic, pacienții care au suferit un AVC se pot confrunta cu:

  • Tulburări de vorbire sau imposibilitatea de a articula cuvintele
  • Amorțeli și furnicături la nivelul membrelor afectate, ca urmare a faptului că sângele nu mai circulă normal
  • Deficiențe locomotorii
  • Tremur la nivelul mâinilor
  •  Pierderea memoriei și schimbări de comportament

Pacientul care a suferit un AVC se poate recupera aproape complet, însă procesul de recuperare depinde de foarte mulți factori, motivația pacientului fiind chiar unul dintre aceștia

Menținerea unui nivel normal de colesterol este un aspect foarte important, mai ales în ceea ce privește prevenirea bolilor cardiovasculare. De asemenea, menținerea unui nivel normal al coleterolului este importantă și pentru pacienții care au fost diagnosticați deja cu o afecțiune cardiovasculară. Tocmai de aceea, alimentele pe care pacientul le consumă zilnic sunt esențiale. Sunt alimente bogate în colesterol și grăsimi, precum și alimente sănătoase, care pot fi metabolizate ușor de organism. Află "Ce alimente să eviți pentru a reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral?"
Poți găsi aici: Top 4 mituri legate de bolile cardiovasculare

Hipotiroidismul, hipertiroidismul și colesterolul

Afecțiunile glandei tiroide, precum hipotiroidismul și hipertiroidismul pot afecta nivelul de colesterol, și asta deoarece hormonul tiroidian influențează modul în care corpul procesează lipidele.

În cazul hipertiroidismului, medicamentele recomandate pentru tratarea afecțiunii pot crește nivelul de colesterol (total, LDL și HDL). Cât despre hipotiroidismul, tratamentul poate reduce nivelul de colesterol.

Un nivel crescut al colesterolului poate crește și riscul de alte afecțiuni, printre care:

  • Boala ficatului gras non-alcoolic
  • Hipertensiune arterială
  • Calculi biliari
  • Boală arterială periferică