Care sunt problemele pielii în sezonul rece?

Care sunt problemele pielii în sezonul rece?

Sezonul rece poate veni cu o serie de provocări pentru piele. Temperaturile mai scăzute și nivelul mic de umiditate, trecerile frecvente de la rece la cald pot duce la apariția unor probleme dermatologice. Din fericire, toate sunt reversibile. Singura condiție este să respectați un ritual strict al îngrijirii pielii.

Sunt câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când vine vorba de îngrijirea tenului pe timpul sezonului mai rece: evitarea produselor cosmetic care usucă- cum ar fi săpunurile, folosirea cremelor intensive hidratante și evitarea apei fierbinți.

Pielea uscată

În perioada iernii, tenul tinde să devină mai uscat. De aceea, în cele mai multe dintre cazuri, apare senzație de ”piele care ține”. Pielea uscată este însă predispusă către infecții, dincolo de faptul că arată inestetic. De aceea, este recomandat să o îngrijiți suplimentar și să o hidradați altfel decât pe durata verii.

Atunci când nu este hidradată corespunzător, pielea devine ternă. Poate fi însoțită de crăpături, roșeață și mâncărime, acestea fiind semne clare ale faptului că trebuie să luați măsuri. Altfel, această problemă poate deveni una foarte serioasă , pielea putând să crape și să sângereze.  Pentru a preveni sau pentru a reduce inflamațiile sua mâncărimile, trebuie aplicată o cremă puternic hidradantă pe zonele cu probleme, indiferent dacă vorbim de față sau de restul corpului.  Uscăciunea pielii este vizibilă cel mai mult la nivelul buzelor, care pot prezenta cruste, coji sau se pot crăpa din cauza frigului sau a vântului. O soluție pentru acest lucru ar fi exfoliera buzelor și hidratarea lor cu ceruri naturale, precum untul de shea sau ceara de albine.  Dacă situația nu se ameliorează, atunci este nevoie de un consult dermatologic de specialitate, pentru a găsi cele mai bune soluții.

Eczeme

Eczema este o inflamație a pielii, care se manifestă prin piele uscată, roșie, care poate produce mâncărimi sau senzații de arsură. Episoadele de eczeme pot apărea tot din cauza umidității reduse și a temperaturilor scăzute. Motivul apariției acestora este dat de contactul pielii cu hainele umede. De exemplu, atunci când ninge sau plouă și articolele de îmbrăcăminte exterioară se udă. Evitați pe cât de mult posibil aceste situații, îmbrăcați-vă cu mai multe straturi de haine subțiri și hidradați pielea intensiv.

Degerături superficiale

Chiar dacă iarna din acest an a fost blândă, ținem să precizăm faptul că la temperaturi scăzute, degerăturile superficiale repreziuntă un alt tip de probleme care pot pot crea disconfort. Cele mai predispusă zone sunt nasul, degetele, lobii urechilor și degetele. Semnele sunt vizibile și implică pișcături sau amorțeală. Soluția este reîncălzirea zonelor.

Ca și sfaturi, beți multe lichide, hidratați pielea corespunzător și folosiți produse cosmetice care nu usucă. Dacă simptomele se acutizează, este momentul pentru o vizită la medicul de specialitate.