Apneea la copii și cum poate fi tratată!

Apneea la copii și cum poate fi tratată!

Apneea este o afecțiune ce apare atât la adulți, cât și la copii, în timpul somnului. Un pacient care are apnee suferă de întreruperi ale respirației în timpul somnului, între 3 și 5 secunde. La copii, apneea este diagnosticată între 2-8 ani și poate produce efecte pe termen lung, dacă nu este tratată.

Episoadele de apnee duc la scăderea oxigenării vaselor de sânge, precum și la reducerea cantității de oxigen ce ajunge la nivelul țesuturilor. Neoxigenate corespunzător, organele pot ajunge să nu mai funcționeze normal. Principalul organ afectat este inima, care va fi suprasolicitată, în încercarea de a compensa cantitatea redusă de oxigen.

În cele mai multe din cazuri, apneea este diagnosticată în intervalul cuprins între 2 și 8 ani, studiile relevând faptul că 3 din 4 copii care sforăie noaptea au apnee. Aceeași afecțiune este strâns legată de hiperactivitatea copiilor sau a celor care au un deficit de atenție.

De câte tipuri este apneea?

Apneea la copii poate fi obstructivă sau centrală. Apneea obstructivă se manifestă la nivelul nasului și gâtului, iar cea centrală este cauzată de o tulburare de funcționalitate a zonei centrale a creierului.

Cauzele care duc la apariția apneei sunt multiple și necesită investigații suplimentare, pentru diagnosticare exactă. Istoricul familial de apnee ”cântărește” foarte mult. Dacă un copil are părinți ce au dezvoltat apnee, sunt șanse foarte mari ca și el să moștenească această afecțiune. În alte cazuri, apneea apare în urma unor particularități anatomice, precum:

  • Bărbie mică, ce este localizată posterior
  • Distanță mare între incisivii superiori și cei inferiori
  • Boltă palatină înaltă
  • Creșterea în volum a amigdalelor
  • Malformații cranio-faciale 

De asemenea, sindromul Pierre-Robin, bolile neuromusculare și obezitatea sunt factori de risc ridicați în declanșarea apneei infantile.

Care sunt simptomele apneei infantile?

Apneea infantilă are un tabloul clinic diversificat, ce se manifestă în principal prin întreruperi ale respirației și sforăit. Însă acestea nu sunt singurele manifestări. Apneea infantilă produce și multe modificări de comportament, la care părinții ar trebui să fie foarte atenți.

Copilul cu apnee poate fi irascibil și poate avea multiple episoade de oboseală de-a lungul zilei, mai ales în timpul meselor. De asemenea, poate fi hiperactiv, impulsiv și agresiv.

Odată cu aceste modificări, apar și scăderea capacității de concentrare și memorare, iar vorbirea este nazală și poate deveni alterată.

Somnul unui copil cu apnee este foarte agitat, are coșmaruri, iar episoadele în care se trezește sunt destul de dese. Transpirația nocturnă este și ea prezentă. Acest lucru este cauzat de scurtării ale respirației și a senzației de sufocare în timpul somnului.

O atenție deosebită ar trebui acordată și pozițiilor de somn. Un copil cu apnee infantilă va adopta mereu poziții ciudate și incomode de somn.

Tusea și respirația greoaie pe inspirație sunt alte două semnale că cel mic poate avea apnee.

Diagnosticarea apneei infantile este efectuată în cadrul unui consult pediatric, în cadrul căruia medicul pediatru va realiza o anamneză amănunțită, cu rol esențial în diagnosticare.

Alte investigații pe care le poate recomanda medicul de specialitate sunt:

  • Electroencefalograma
  • Electromiograma
  • Pulsoximetria noctură continuă
  • Polisomnografia

Dacă nu este tratată, apneaa infatilă poate duce la întârzieri în creștere, tulburări comportamentale, ADHD, hipertensiune arterială, obezitate și  chiar probleme cardiovasculare, din cauza presunii exercitate asupra inimii.