Ai tensiunea arterială mare? Consumă aceste alimente!

Ai tensiunea arterială mare? Consumă aceste alimente!

Tensiunea arterială mare sau hipertensiunea arterială reprezintă o condiție medicală ce poate favoriza instalarea, printre altele, a bolilor cardiovasculare, principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Dacă ai tensiunea mare, este recomandat să stai departe de aceste alimente să să le înlocuiești cu alternative sănătoase!

Hipertensiunea arterială este diagnosticată din ce în ce mai des în cazul pacienților tineri, fără alte afecțiuni medicale. Principalele cauze care duc la apariția acesteia sunt consumul de alimente procesate, ce au un conținut mare de grăsimi nesaturate și sare, alături de alimente cu efect stimulant asupra organismului, precum energizantele și alcoolul.

Netratată, hipertensiunea arterială poate duce la declanșarea altor afecțiuni, bolile de inimă ocupând primele locuri, din acest punct de vedere. Odată diagnosticată, pacientul, indiferent de vârsta pe care o are, trebuie să efectueze schimbări în stilul de viață și mai ales în alimentație, pentru a putea ține sub control valorile acesteia.

Consumul excesiv de sare reprezintă una dintre cauzele principale ale hipertensiunii arteriale, alături de consumul de alcool și fumatul. Potrivit specialiștilor, cantitatea de sare pe care este nevoie să o consumăm zilnic este de 2000 mg de sodiu sau 5 grame de sare de masă.

De aceea, dacă vrei să ții tensiunea sub control, este nevoie să renunți la vicii și să adopți o dietă zilnică hipoiodată.

Acestea sunt alimentele interzise, dacă ai hipertensiune!

Alimentele procesate

Alimentele procesate conțin cantități foarte mari de sare, ce pot duce la creșterea tensiunii arteriale. În această categorie pot intra crenvurștii, margarina, chipsurile și floricelele de porumb pentru cuptorul cu microunde. Dincolo de cantitatea de sare pe care o conțin, aceste alimente au și multe grăsimi nesaturate, ce pot afecta, odată în plus, valorile tensiunii arteriale.

Conservele

Conservele conțin și ele foarte mulți conservanți și cantități de sare, pentru a ajuta conținutul acestora să rămână intact. Tot în această categorie pot intra și alte alimente precum sucul de roșii și ketchup-ul.

Alimente care conțin multe grăsimi

Alimentele care conțin multe grăsimi, mai ales dacă sunt prăjite, pot duce și ele la creșterea tensiunii arteriale, așa că sunt de evitat, pe cât de mult posibil.

Și dacă eliminăm aceste alimente, ce putem mânca?

Persoanele diagnosticate cu hipertensiune arterială au nevoie să consume alimente sănătoase, din surse cât mai sigure și cât mai puțin procesate. Acest lucru nu înseamnă că vor elimina complet carnea din dieta zilnică, ci că este nevoie de suplimentarea cu alimente bogate în vitamine și minerale.

Care sunt alimentele ce pot reduce tensiunea arterială?

Atunci când există un regim alimentar echilibrat, valorile tensiunii arteriale scad, datorită aportului de alimente bogate în antioxidanți, vitamina C și E, precum și potasiu, ce diminuează inflamația și au rol de protecție celulară.

Pentru a reduce tensiunea arterială sunt recomandate alimente precum:

  • Ardei roșu
  • Broccoli
  • Semințe de floarea soarelui
  • Unt de arahide
  • Lămâi
  • Portocale
  • Cartofi dulci
  • Kiwi
  • Avocado
  • Migdale
  • Fructe de pădure
  • Grapefruit

De asemenea, același efect îl poate avea și consumul de alimente precum banane, spanac, roșii și morcovi, precum și nuci.  

Alimentele bogate în seleniu ajută și ele la reducerea tensiunii arteriale. Din această categorie fac parte peștele, fructele de mare și carnea de pui.

În același timp, este recomandat ca persoanele care au tensiune arterială mare să renunțe la fumat și să aibă un stil de viață cât mai activ.