Semne care iti arata ca suferi de intoleranta alimentara si ce trebuie sa faci!

Intoleranta alimentara este considerata de multi o simpla… indispozitie digestiva, care trece in timp, de la sine.  Aceasta supozitie este insa departe de a fi adevarata, pentru ca intoleranta alimentara are nevoie de tratament, inainte de a deveni cronica si de a incepe sa afecteze organele corpului! Mai mult, la nivel mondial, intre 50 si 70% din populatie este afectata de intoleranta alimentara. Ce este aceasta intoleranta si care sunt simptomele dupa care o recunosti, afli in materialul de mai jos, de la dr. Ionica Ciortan, doctor in Stiinte Medicale, medic primar Pediatrie si Medicina Generala in cadrul Centrului Medical Iowemed.
 
 
 
Se pare ca la nivel mondial, intre 50%-70% din populatia globului sufera de intoleranta alimentara, un procentaj ingrijorator, luand in considerare faptul ca in aceste cifre intra atat adulti, cat si copii. 
 
Dar ce este aceasta intoleranta alimentara si cum se manifesta ea?
 
Intoleranta alimentara este o de fapt o reactie alergica de tip intarziat, care apare in momentul in care organismul dezvolta o hipersensibilitate fata de un anumit aliment, pe care nu il poate procesa corespunzator. Din cauza acestui lucru, apar reactii imunologice la nivelul mucoasei intestinale si gastrice, care genereaza o serie de simptome specifice la nivelul intregului corp. Intoleranta alimentara poate fi grava/ innascuta sau poate fi dobandita pe parcurs, dupa mai multe tulburari digestive. 
 
Reactia alergica in cazul intolerantei nu este imediata, ci este tardiva, de la 4 ore pana la cateva zile. 
 
Cele mai frecvente tipuri de intoleranta alimentara sunt cele legate de zaharuri, cum ar fi glucoza, lactoza, dar si gluten. De cele mai multe ori, pacientii nu isi dau seama ca sufera de intoleranta alimentara decat atunci cand este prea tarziu, adica atunci cand intoleranta degeneaza in diferite afectiuni si dureri cronice.
 
Care sunt simptomele la care care ar trebui sa fii atent? 
 
Iti poti da seama foarte usor ca ai o intoleranta alimentara, atunci cand ai urmatoarele simptome:
 • Balonare
 • Flatulenta, diaree, sindrom colon iritabil
 • Oboseala cronica
 • Probleme cu greutatea, chiar obezitate
 • Inflamatii ale pielii, mancarime cronica a pielii
 • Migrena
 • Depresie
 • Tulburari de memorie
 • Deficit de atentie
 • Nas uscat
 • Varsaturi, balonare, greata
 • Rinite, sinuzite, astm bronsic, dureri in gat
 
Potrivit doamnei dr. Ionica Ciortan, atunci cand prezinta aceste simptome, pacientii aleg fie sa ia medicamente, sa sufere in tacere sau sa devina vegetarieni, chiar mai mult, sa incerce orice metoda de a scadea in greutate, in acest fel ajungand la efectul yo-yo. 
Ce este de facut?
 
Pentru ameliorarea simptomelor intolerantei alimentare pana la reducerea acestora, se impune un tratament.  Pasii pe care ii propune doamna dr. Ionica Ciortan sunt urmatorii: 
Pasul 1- realizarea unui test IMUNO PRO, pe 100, 200 sau 300 de alimente. IMUNO PRO este un test de sange, ale carui rezultate se lucreaza in Germania, iar analizele vin dupa 2 saptamani. In urma lui, se descopera intolerantele la anumite tipuri de alimente. 
Pasul 2- Program nutritional echilibrat- Potrivit dr. Ionica Ciortan, alimentele care genereaza probleme sunt eliminate treptat din alimentatie, iar dupa o perioada de timp acestea sunt reintroduse prin rotatie. In acest interval de timp, se administreaza enzime, pentru buna functionare a digestiei si metabolismului. 
Pasul 3- Control regulat- Acest pas este foarte important in monitorizarea simptomelor, care nu dispar total, ci treptat. Este nevoie de cateva luni pana la un an pentru redresarea dezechilibrelor si revenirea la normal, in cele mai multe dintre cazuri. 
 
Este foarte important ca acesti pasi sa fie respectati de orice persoana care sufera de intoleranta alimentara. 
Spre deosebire de intoleranta alimentara, alergiile au un timp de reactie mult mai scurt. Ele se produc in numai cateva secunde de la ingerarea alimentului, cel mult o jumatate de ora. Frecvent, este nevoie de asistenta medicala, iar in unele cazuri se ajunge chiar si la soc anafilactic.