ACUM la Centrul Medical Iowemed Medicover – Ecografia de sold pentru nou nascuti

ACUM la Centrul Medical Iowemed Medicover – Ecografia de sold pentru nou nascuti

Incepand de duminica, 12.08.2018, domnul Dr. Lucian Marina, medic specialist ortopedie si traumatologie cu competente in ecografia aparatului locomotor, chirurgie artroscopica si ultrasonografie generala, va oferi consultatii la Clinica Iowemed, bilunar pentru eco sold. Pentru programari, sunati la 0241-962.Displazia de sold a sugarului este o anomalie care apare cu o frecventa de 1 la 1000 de nasteri si poate sa fie evidentiata inca de la nastere sau poate deveni aparenta ulterior. Netratata, displazia de sold a sugarului se poate solda cu durere, tulburari ale mersului, inegalitate a membrelor in perioada de copil sau adult.

Printre factorii de risc pentru displazia de sold, se numara:

  1. sexul feminin al nou-nascutului (de patru ori mai frecvent afectat decat sexul masculin)
  2. antecedente familiale de displazie/luxatie de sold (parinti, frati etc)
  3. pozitii vicioase intrauterine (prezentatie pelviana/transversa)
  4. oligohidramniosul (prin limitarea mișcarilor fetale, poziții vicioase ale membrelor inferioare)
  5. macrosomi (greutate la nastere peste 4000g)
  6. pozitii vicioase dupa nastere (obiceiul de a infasa nou-nascutul, cu membrele pelvine in extensie).

Depistarea afectiunii se realizeaza prin ecografia de sold, o investigatie nedureroasa, neinvaziva si neiradianta, motiv pentru care poate fi repetata de cate ori este nevoie, fara a pune in pericol sanatatea micutului.

Ecografia de sold se va efectua, de preferat , la varsta de 4-6 saptamani. Aceasta se poate efectua, teoretic, pana la varsta de 12 luni, cand devine inutila din cauza osificarii capului femural care va impiedica patrunderea ultrasunetelor. Ulterior, evaluarea se va efectua cu ajutorul radiografiei de bazin.

Potrivit recomandarilor medicilor, examinarea ecografica a soldurilor ar trebui sa fie efectuata de rutina, la fel ca si examenul clinic al nou nascutului si sugarului.